Longevity - En blogg om hälsa - Fasta

Fasta

Nu avslutar jag snart en tredagarsfasta igen (72 timmar). Det har gått förvånansvärt lätt denna gången med bortsett från lite illamående efter cirka 50 timmar. Det åtgärdades med att tillsätta salt i vattnet. Man får öva pröva för att hitta en balans. Jag vet av tidigare erfarenhet att salter hjälper därav vågade jag pröva. Jag kan bara bistå med min egen erfarenhet. Det är olika för alla så ta inte mina tankar för sanning. Den här gången har jag gått ner ungefär tre och ett halvt kilo hittills. Det är sex timmar kvar på fastan så det slutar nog där. Jag fastar inte för att gå ner i vikt utan för att kroppen skall få en chans att rensa ut gamla döda och skadade celler och sen producera nya friska. Ju äldre man blir desto viktigare är det. Jag vill bli gammal med en frisk kropp. Att man tappar i vikt kan ju vara både en bonus eller något man inte vill. Just nu känner jag att jag skulle behöva gå upp lite igen eftersom mitt mål är att bygga muskler.
 
The Best Six Pack Abs Guide (Science-Based) – Brad Newton Fitness Blog
 
Vi kommer avsluta fastan i eftermiddag med ett proteinrikt litet mål. En stund efter det äter vi ett mer rejält mål. Det gäller att bryta fastan försiktigt. Jag har flera olika inspirationskällor där jag tar till mig kunskap och en av dem är Thomas DeLauer som är mycket erfaren kring just fasta (jag har delat en video av honom i ett tidigare inlägg om fasta) men även keto som är den kost jag anammade december 2019. Dessutom brukar jag lyssna på Dr Berg och Dr Ekberg. Bägge dessa förklarar väldigt bra i sina videos för att man lättare skall förstå fördelar med till exempel fasta och keto.
 
Jag vill poängtera att känslan av att inte bli styrd av mat utan att själv styra över den är värt ansträngningen i sig. Innan jag ändrade min kost och började fasta åt jag varannan timme ungefär. Ju oftare jag åt desto mer triggade jag mitt blodsocker till att vilja äta ännu oftare. Humöret svängde hela tiden. Nu är det jämnt och jag kan klara mig utan mat så länge som jag själv tycker att jag behöver. Det har också hjälpt mig atyt bli bättre på att dricka vatten vilket har varit min akilleshäl under alla år. 
 
Testa gärna fasta men börja med periodisk, till exempel 18 timmar och sen ha ett ätfönster på sex timmar. När du känner dig okej med skulle du kunna testa lite längre om det känns bra. 
 
 
 
 
 
#1 - - wiper:

Det var bra gjort att fasta. Jag själv har testat för många år sedan men det funkade inte. Jag har för stor matlust ;) . Vet ju att det är bra att rensa och rena kroppen från slaggprodukter. Jag tycker du ser så fin ut som du är och du är ju smal.

Ketonförbränning har jag varit med om då jag gick på Cambridgemetoden. Gick då ner 16 kg.

Jag har själv börjat dricka mer vatten för då blir man inte lika hungrig så fort och även en kopp te emellanåt. Hoppas du når ditt mål och blir nöjd sen.

Ha en skön söndag
Hälsning från Malin

#2 - - Dessi:

Heja dig! :D Det är inte det lättaste att fasta så länge. Jag har fastat i 72 timmar en gång och så länge jag höll mig sysselsatt (umgicks med vänner etc) så tänkte jag inte på hungern. Det vore kul att testa att fasta än längre!