Longevity - En blogg om hälsa - march 2021

Fasta

Jag har ju kört periodisk fasta senaste året och lite till. För mig har det fungerat som en boost för att må så bra jag kan. Det och kallbad. Hur som helst. Jag har kört i princip 16-18 timmars fasta varje dag och sen en 72 timmars fasta var åttonde vecka. Idag när jag kikade på en av mina favorityoutubers så hade han lagt upp en video om fasta för oss som är över 40 år. Jag tyckte mycket av det han sa var intressant och verkade logiskt.
 
Är man över 40 år så är det mest lönsamt att fasta varannan dag och då längre tid för att få bäst effekt. Alltså 20 tim varannan dag är det ultimata. När man fastar så ökar bland annat metabolismen samt tillväxthormon. Är man över 40 år så bör man dessutom öka intaget av natrium när man fastar. En tsk per två liter vatten. Jag visste inte att detta var specifikt för oss över 40 men har ju själv varit mycket piggare och mått mycket bättre när jag har tillsatt Himalayasalt. Man rekommenderas också att minska kaffet eftersom det ökar adrenalin som i sin tur är negativt för metabolism och annat. Det bästa man kan göra under fasta är att träna, dock inte slita ut sig helt, mer lagom tempo. Han menade också att man inte skall ta kosttillskott när man fastar, särskilt inte antioxidanter eftersom de skadar fasteeffekten.
 
Man skall bryta fastan med ett litet proteinrikt mål. Väger du 80 kg så skall 25% av vikten omvandlat i gram dvs 20 gr vara lagom. Sen.äter du ett större mål två timmar senare. Det målet bör innehålla antingen kronärtskocka eller sparris för det hjälper till att balansera bakteriefloran. Magen kan lätt lägga av annars. Fett är okej och mättat fett är bäst när man äter keto eftersom mättat fett bara är farligt ihop med socker. Man skall inte äta samma typ av protein varje dag utan man behöver variera för bakterieflorans skull. 
 
Kika på videon, mycket bra tankar! 
 
Visa fler inlägg