Longevity - En blogg om hälsa - may 2022

Humörsvängningar

Ett ganska delikat ämne egentligen. Som människa försöker man leta förklaringar till varför vissa saker är som de är och jag brottas lite grand med nedstämdhet i perioder. I mitt stilla sinne vill jag hitta förklaringar såklart eftersom jag tillsynes har det väldigt bra och att det inte finns någon egentlig anledning till att vara nere. 
 
En förklaringsmodell är att det är hormonförändringar på grund av till exempel klimakteriet. Jag är ju trots allt 50 år gammal. En annan är att jag har ganska låg självkänsla och när inte allt blir perfekt så påverkar det mig negativt. Den låga självkänslan kommer från ett liv fullt av elände och massiv kritik mot mig som person. Jag levde med en psykopat i sex år och efter det så tappade jag min självkänsla helt och har gjort flera dåliga relationsval, vänner som förhållanden. Idag så betyder det att även om någon säger saker jag kan förbättra av välmening så reagerar jag med en känsla av att jag är ännu mer värdelös. 
 
Det hindrar mig ibland från att våga testa nya saker eftersom jag är rädd för att få kritik och påpekanden om att jag gör fel. Detta är lite kontraproduktivt för min del eftersom jag är en person som verkligen mår bra av att testa nya saker eller komma på saker på egen hand. Jag behöver komma ifrån känslan av att få någon annans godkännande för att det skall kännas rätt.
 
Så vad gör jag åt det då? Trots att det är svårt så försöker jag mota bort tankarna när de kommer. Tankar att jag är värdelös alltså. Jag försöker visualisera mig själv att klara av saker och sen försöker jag tänka att även om någon annan tycker att saker kan göras bättre så betyder inte det att det är kritik mot mig som person. Jag försöker se det som välmening. En annan strategi är att försöka tänka att bara för att någon annan tycker att jag gör fel så betyder inte det att det är fel, den personen tycker en sak och jag en annan helt enkelt. 
 
Hur som helst. Det är många år av negativ självbild som skall motas bort så det får ta sin tid. Jag behöver bli min bästa vän där och inte min största fiende. Jag är precis lika mycket värd som jag tycker att andra människor är.
 
Visa fler inlägg