Longevity - En blogg om hälsa - Vad är viktigast för dig när du köper kläder

Vad är viktigast för dig när du köper kläder

Annonssamarbete med Movesgood
 
Vissa kläder känns bättre än andra av flera olika anledningar. Eftersom jag är student så har jag under studentperioden köpt mycket second hand. Det har framförallt berott på ekonomiska skäl men en bonus är ju att det är sparsamt för miljön också. Det produceras så sjukt mycket nya kläder varenda sekund. Det kommer nytt i butikerna precis hela tiden. Jag vet inte om du har tänkt på det men det är inte ovanligt att om du besöker samma butik med en veckas mellanrum så finns inte det där plagget du funderade över kvar från ena till andra gången. Samtidigt slängs sjukt mycket kläder som är fullkomligt funktionsdugliga. 2019 kunde man till exempel läsa:
 
"vi konsumerar 40 procent mer kläder nu än 2015. Vi köper 13 kilo kläder per person och år och slänger åtta kilo i soporna. Sammanlagt blir det 80,5 miljoner kilo kläder som eldas upp varje år bara i Sverige". (Källa SvT)
 
 
Jag tycker inte om att handla i fysiska butiker. Det har jag aldrig gjort. Det är för mycket folk och det är svårt att känna att man kan få en överblick och hitta precis det man är ute efter. Så när onlinehandeln började i större skala var jag den förste att hänga på. En onlinebutik som kombinerar åtminstone två av mina kriterier är Movesgood. Då pratar jag om att det är online samt att de har valt att sälja kläder som är skonsamma för miljön. Online passar ju för övrigt bra nu under pandemin när folk inte vågar sig ut av den anledningen.
 
 
Lite mer om Movesgood då. Movesgood utmanar modeindustrin genom att erbjuda multifunktionella kläder tillverkade av Lyocell Bambu - en av planetens mest miljövänliga material. Lyocell Bambu har en tillverkningsprocess som använder ett biologiskt nedbrytbar och miljövänligt lösningsmedel med en Co2 neutral miljöpåverkan. Det 5 främsta anledningarna enligt Movesgood att använda Lyocell Bambu framför bomull är:

- Krävs hälften så mycket vatten att tillverka
- Ett starkare material
- Processen skapar minimalt restavfall
- Mjukare och skonsammare material mot huden
- Andas bättre och har antibakteriella egenskaper
 
 
Jag gillar tanken på basplagg. Ofta köper man en massa konstiga kläder som är poppis just för stunden men det är nästan alltid basplaggen man kommer tillbaka till och använder ändå. Då spelar det ju ingen större roll att de kanske kostar några kronor mer. Särskilt som de är av såpass bra kvalitet. Det lönar sig i längden. Kika gärna in på Movesgood, de har ett bassortiment som går att använda till mycket. Sköna kläder med multifunktion. Sedan gör det ju inte ont att de dessutom är bra för miljön.