Longevity - En blogg om hälsa - Gästblogg om Immunförsvar del fyra

Gästblogg om Immunförsvar del fyra

Åter igen ett klokt inlägg från Jesper!
 
Denna gång tar jag upp ämnet meditation som jag gör regelbundet.
I detta ämne får man särskilja på två saker. Dels om meditation är positivt i sig självt för hälsan och dels om meditation reducerar stress (som i för stora doser är skadligt för hälsan).
Jag börjar i delen om stress. Det går inte att säga att stress i sig självt är något dåligt, det är däremot så att för mycket stress är skadligt. Ett sätt att förstå detta enklare är fysisk träning. Då utsätter man kroppen för stress och i rätt mängd är den stressen väldigt bra. Lyfter jag en vikt på gymmet kan jag när jag nått tillräcklig stress lägga ner vikten och vila från stressen. På gymmet är detta väldigt enkelt och handfast. Tankesättet att "lägga ner vikten" även för mental stress är något som hjälpt mig. Att tänka på sitt arbete, sina mål, vilka uppgifter man har framför sig är viktigt, men man kan inte göra det hela tiden. Man måste också ha förmågan att "lägga ner vikterna" och släppa sådana tankar. Helst på samma enkla sätt som på gymmet. Det är här meditation kommer in i bilden. Det är nämligen ett bra sätt att åstakomma den effekten. För egen del använder jag mig av två typer av meditationer. De är olika och jag beskriver lite mer nedan.
 
-Mindfulness
-Stoisk mediation
 
Mindfulness utövar jag nästan varje morgon med en 10 minuter guidad meditation i Sam Harris Waking Up app. Förenklat handlar det om att höja sin uppmärksamhet kring saker som andning, läten, synfält, känsla i kroppen mm utan att bli uppslukad av tankar hela tiden. Om tankarna ändå kommer så börjar man bara om och tex fokuserar på sin andning igen. Detta görs aktivt under dessa sessioner men syftet är också att göra detta i det vanliga livet. Att då och då hejda sig och vara uppmärksam. Det ger hjärnan en paus från andra tankar som potentiellt stressar.
Detta är en väldigt förenklad bild av vad man gör. Men att lägga märke till saker och vara uppmärksam är ett sätt att leva i nuet och inte tänka framtiden hela tiden. Det reducerar stress och underlättar livet i stort.
 
Den andra delen är stoisk meditation. Den är mer praktisk och i grund och botten handlar det om att vara nöjd i stunden och inse att det kunde vara mycket värre. Här är några av de metoder jag använder mig av.
 
1. Negativ visaulisering - Kortfattat påminner man sig själv om allt dåligt som INTE har hänt. Personligen har jag de senaste åren haft en del tandvärk och det är skitjobbigt. Så ibland påminner jag mig själv om att jag just nu inte har tandvärk. Denna typ av visualisering går att göra ännu kraftfullare. Jag kan tex tänka mig att mina barn dör och därmed känna en väldig tacksamhet att de inte gjort det. Så drastisk är jag normalt sett inte, jag nöjer mig med tandvärk.
 
2. Det kunde varit värre - Denna är på samma tema som negativ visualisering. Men det är koppat till en negativ händelse. Då visualiserar man att det faktiskt kunde varit värre ändå. Får jag en vattenläcka i min stuga kunde det varit värre, det kunde även brunnit och dessutom varit avloppsvatten.
 
3. Sista gången - Denna metod handlar om att tänka att det man gör just nu faktiskt kan vara den sista gången man gör det. Det är ett sätt att vara mer i nuet än vad man faktiskt annars är. Så det kan vara saker som att klippa gräset, gå att handla i en viss affär mm
 
4. Vem vill leva mitt liv - Vad som är mycket uppebart är att många
här på jorden har klart sämre livkvalitet än vad jag har. Att påminna sig om det gång till annan är bra. Jag kunde varit både fysiskt och psykiskt funktionsnedsatt och utsatt för våld. Det är jag inte och alla i en sådan situation hade velat ha mitt liv.
 
5. Tänk tillbaka på ditt nuvarande liv - Den metod är lite speciell. Här handlar det om att föreställa sig själv kanske 20 år i framtiden och tänka tillbaka på denna tid just nu. Så om jag är 50 år idag så tänker jag på mig själv som 70 år. Därtill tänker jag på mig själv som 70 åring som "tänker tillbaka" på mitt liv som 50 åring. På detta sätt kan jag hitta många bra saker med mitt nuvarande liv.
 
6. Detta blir en bra historia - När det händer något jobbigt så är det lätt att fångas av det där och då. Är man kall nog så kan man inse att med tiden blir detta en bra historia att berätta. Kan man det kan man hantera den jobbiga situationen också.
 
För dessa har jag skapat "Stoiska Tavlor" som påminner mig om att tänka på detta sätt. Inom kort kommer jag sätta upp dem i lägenheten, bilden i inlägget är ett exempel på en sådan tavla. Syftet är att påminna mig själv att min liv är väldigt bra som det är. Jag behöver inte stressa upp mig för detaljer. Jag kan "lägga ner vikterna" när jag vill och njuta av det jag har.
 
Ovanstående ganska långa utläggning handlar om att hantera stress via meditation. Nu återstår frågan om meditation har en positiv effekt på hälsan. Här visar det sig att det finns en del studier men ingen av dem är konkret.
 
En studie är länkad nedan och den försökte ta reda på 5 olika saker
(1) circulating and stimulated inflammatory proteins,
(2) cellular transcription factors and gene expression,
(3) immune cell count,
(4) immune cell aging, and
(5) antibody response
 
Resultaten från studien beskrivs så här: "The findings suggest possible effects of mindfulness meditation on specific markers of inflammation, cell-mediated immunity, and biological aging, but these results are tentative and require further replication. Mindfulness mediation may be salutogenic for immune system dynamics, but additional work is needed to examine these effects".
Kortfattat så är det lovande men fler studier behövs göras.
Slutligen är min egen upplevelse av meditation mycket positiv. Detta är något jag gjort de senaste två åren och jag är mycket glad att jag tagit mig tid att faktiskt börja och fortsätta med meditation.
Detta gör jag, vad gör du?