Longevity - En blogg om hälsa - Att utmana sig själv

Att utmana sig själv

Ibland blir jag skittrött på mig själv, särskilt när jag fastnar i meningslöst scrollande på sociala medier. Jag menar, till vilken nytta? Jag ogillar verkligen att hålla på med saker som inte genererar någonting av värde över huvudtaget. Ibland ger såklart scrollandet någon form av tillfredsställelse men för det mesta känns det bara som planlösa ovanor. 
 
Jag gillar att utmana mig själv, därför tänker jag att jag skall ge mig själv utmaningen att hålla mig borta från sociala medier en period. Jag tänker att man får börja smått med någon dag i taget och sen kanske öka på. Varje gång jag har kommit sans med det här med mig själv så inser jag att väldigt mycket av ens ideella engagemang, sociala aktiviteter faktiskt ligger på just sociala medier. Det är alltså inte bara nöjesscrollandet som påverkas utan även ideella åtaganden om jag skulle pausa. En sådan insikt kan får mig att backa och fortsätta i samma anda som innan.
 
Det är just där jag tänker fel. Utmaningen får istället handla om att gör det som är "viktigt" och avhåll från övrigt. Jag vet av erfarenhet att jag egentligen inte har några som helst problemn att lyckas med det jag vill när jag väl bestämmer mig. I det här fallet handlar det om att bestämma sig. Ibland går det på nolltid men ibland kan det också ta lång tid och ske i etapper. Meditation som rutin var en sak som tog lång tid innan jag fick till det som regelbunden vana. Äta keto däremot gick över en natt. Jag är osäker på vad det är som gör att det ena går lättare än det andra men det handlar inte bara om huruvida det är roligt eller inte.
 
Det finns vissa steg jag kan göra för att underlätta för mig själv och de tänkte jag föröka med nu. Det första är att byta ut det jag upplever som ovanor till någonting som jag upplever är givande. Till exempel så kan det vara att lyssna på en bra podd när man tar upp telefonen istället för att scrolla på instagram i 30 minuter. En annan sak kan vara att lämna telefonen hemma när man går ut på promenader. En tredje kan vara att ta upp och läsa den där boken som man haft på hög ett tag.
 
I slutändan handlar det bara om att bestämma sig för att skapa nya bättre vanor, vilket jag kommer försöka med nu.
 
 
(Typisk instagrambild)
 
 
#1 - - Dessi:

Vad kul att jag hittade ditt inlägg precis när jag går med samma tankar. Använde inte mobilen alls igår och minskade på TV-tittandet nu när jag ligger hemma och är sjuk, och vad mycket bättre jag mår mentalt! :) Känner mig fokuserad och känner en annan koppling inåt. Jag är med dig med att skapa nya vanor! Heja!

Svar: Åh gott, skönt att det finns andra som känner på liknande sätt. Jag har börjat lägga ifrån mig telefonen mer och mer när jag går iväg och skall träna och liknande. Går lättar och lättare faktiskt.
Longevity - en blogg om hälsa