Longevity - En blogg om hälsa - Varför är vi så rädda för mättat fett

Varför är vi så rädda för mättat fett

Egentligen så är jag kritisk generellt sett till de råd som fortfarande tar över vad gäller vad man skall äta för att vara så hälsosam som möjligt. När skall Livsmedelsverket och andra hälsoinriktade organisationer ta till sig ALL forskning och med nya kunskaper kanske modernisera råden. Mättat fett är bara ett exempel. Jag är ingen expert men jag behöver inte lägga särskilt mycket tid på att hitta information som stöder min tes. Den här studien är sedan 2014 och omfattar 665.000 deltagare så det är inte direkt nytt för stunden eller någon liten random studie heller.
 

"Det vanliga kostrådet att byta ut mättat fett mot fleromättat fett saknar vetenskapligt stöd. Det visar en omfattande metastudie gjord av forskare vid Cambridge och Harvard. De har vägt samman data från 78 studier med tillsammans mer än 665 000 deltagare från 18 länder. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Annals of internal medicine."

Den här studien är sedan 2017 och omfattar nästan 140.000 deltagare och den kom fram till samma sak som ovan. Dock visade den också det som gör att jag valt att plocka bort kolhydrater samt tillsätta mer fett i min kost. Läs mer här

"During follow-up, we documented 5796 deaths and 4784 major cardiovascular disease events. Higher carbohydrate intake was associated with an increased risk of total mortality..."

"Higher saturated fat intake was associated with lower risk of stroke. Total fat and saturated and unsaturated fats were not significantly associated with risk of myocardial infarction or cardiovascular disease mortality."

Hur gör du? Köper du allt som serveras eller känner du efter vad du själv mår bra av och tar reda på om det finns någon bäring i det? Jag fick inflammation i tarmarna. Efter många år av orolig mage så var det det som gjorde att jag var tvungen att börja testa vad jag egentligen mådde bra av. Nu skall jag iväg i dagarna och ta blodprover för att se hur min kropp mår efter 18 månader med keto, fasta och diverse kosttillskott. Jag känner ju att jag aldrig mått så bra som jag gör nu men det skall bli intressant att se vad mina värden säger. Jag är ändå snart femtio år och min hälsa är något av det jag prioriterar högst.