Longevity - En blogg om hälsa - What Doesn't Kill Us

What Doesn't Kill Us

Scott Carney lyfter det faktum att vi människor har all möjlghet att ta tillbaka de styrkor som evolutionen fått oss att överge. Vår förmåga att anpassa oss till olika klimat och överleva. Boken handlar om hans resa för att slutligen lära sig att själv kontrollera kroppens "termostat" eller förmåga att anpassa sig till olika extremtemperaturer.
 
Jag tycker att boken är skriven på ett lättläst och underhållande sätt. Scott är journalisten som arbetat med att "sätta dit" självutnämnda gurus som lovar guld och gröna skogar med sitt humbug. Detta har han också lyckats med i vissa fall. Den här boken blev dock något helt annat. Scott ville ta reda på om Wim Hof verkligen var så fantastisk som han utgav sig för att vara och ifall det verkligen stämde att man med hjälp av bland annat andningsövningar kunde utstå extrem kyla utan att frysa. Han var övertygad om att detta var ännu en självutnämnd guru han skulle kunna avslöja som bluff.
 
Scott åkte till Wim i Nederländerna för att medverka på en av hans kurser och det slutade med att han fick byta åsikt helt. Det gick inte att "genomskåda" Wim som bluff. Hans metoder var helt pålitliga och istället blev Scott en av Wims anhängare skulle man kunna säga. Scott beskriver Wim på ett mänskligt och underhållande sätt. Han lyfter både hans fantastiska förmågor men också de delar som han tycker fungerar mindre bra. Boken är en redovisning av den resa Scott gör med isbad, andning och bergsbestigning i bara underkläder i minusgrader. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken faktiskt. Möjligtvis en lite seg inledning men när den väl var passerad så bjöd boken på många skratt åt bland annat Scotts underfundiga humor och hans beskrivningar av Wim och den resa de delvis gjorde tillsammans.
 
Vem är Wim Hof då? 

"Wim Hof, född den 20 april 1959, är en nederländsk äventyrare och stuntman. Han kallas ofta för Iceman eftersom han klarar av extrem kyla. Hof innehar 21 guiness världsrekord. Hof har bevisat att han kan kontrollera sin egen kropps termostat genom andningsövningar samt mental fokusering." (Wikipedia).

Jag ger boken 

 
 Boken finns att köpa bland annat här