Longevity - En blogg om hälsa - Vikten av att röra sig i naturen

Vikten av att röra sig i naturen

Själv har jag inget val, är jag inte ute och rör på mig minst en timma varje dag så märks det av tydligt. Ungefär som när barnen är små och man hoppar över den där lekstunden ute på eftermiddagen. Det brukar visa sig som extra energi hos dem när det är dags att varva ner på kvällen. Jag blir rastlös, orolig och lite modfälld. Som tur är har jag bra rutiner för att komma ut varje dag. Det är till och med såpass att om jag inte kommer ut under dagen när jag är hos min pojkvän så konstaterar han helt enkelt (av mina "symtom" haha) att nu är det nog dags att gå ut. 
 
Att utetid botar min rastlöshet är egentligen en liten sak i förhållande till vad frisk luft, gärna i skogen eller vid hav gör med människan. Det finns en hel del forskning som talar för goda hälsoeffekter av att vistas i skog eller vid hav/vatten i knappt 20 minuter varje dag. Naturliga miljöer minskar negativa känslor och stress, och ökar positiva känslor, mental återhämtning och prestation. Allt som är bra för att stärka ditt immunförsvar i princip.
 
"En möjlig förklaring till naturens inverkan på oss är att den är milt fascinerande och fångar vår uppmärksamhet, men samtidigt låter krävande kognitiva processer vila och återhämtas. Andra teorier framhåller att det finns evolutionära skäl till att vi mår bra i naturmiljöer med biologisk mångfald, eftersom de signalerar resurser för överlevnad i form av exempelvis vatten, mat och skydd."
 
 
 
Jag behöver ingen forskning för att bekräfta att jag mår bra av att vistas vid hav/vatten eller i skog, jag lyssnar helt enkelt på min kropp. Dock är det en bonus att min kropp har fattat det som forskningen visar. Jag försöker komma ut varje dag, även vid dåligt väder. Det blir lätt en ond cirkel annars. Man tittar ut, det regnar, tänker nej tack, stannar inne, humöret går ner ännu mer istället för att få en uppåtpush av att vara ute en stund. Pröva, det kostar ingenting och du kommer inte må sämre i varje fall.
 
 
 
#1 - - Cecilia:

Jag blir rastlös när jag suttit still för länge. Just nu har jag träningsvärk efter ett pass till häst.

Svar: Ja jag tropr de flesta människor mår bäst av att röra sig regelbundet. Om man har möjlighet. Härligt med hästtur <3
madelein - en hälsoblogg