Longevity - En blogg om hälsa - Meditation

Meditation

Jag har alltid tänkt, trott, bestämt i mitt stilla sinne att meditation inte fungerar på mig. Med andra ord har jag inte gett det mer än något enstaka försök och då med inställningen att det här är humbug. Jag kunde inte ha haft mer fel faktiskt. Under hela 2020 har jag i snitt mediterat 4-5 gånger gånger i veckan. Vissa veckor alla dagar andra veckor kanske bara en  eller två dagar. Jag vågar påstå att det har gjort en dramatisk skillnad bland annat i min förmåga att fokusera. Jag behövde ha tålamod bara.
 
Min pojkvän tipsade om Sam Harris app Waking up. Den är i mitt tycke riktigt bra för man slipper sitta och leta och undra vilken meditation som är lämplig. Det finns en introduktionskurs och sen när man är klar med de ca 30 sessionerna så kommer det upp en daglig meditation. Man kan då välja mellan 10 eller 20 minuter. Hur simpelt som helst. Sen innehåller appen en himla massa mer bra features. Samtal med kloka människor, olika praktiker (till exempel stoicism), Q&A med Sam och så vidare. Det finns till och med meditation för barn i appen. Det bästa är att även om appen normalt sett kostar en del så betalar jag ingenting eftersom Sam Harris tycker att alla skall ha möjlighet att meditera med hans app. Har du tillfälligt taskig ekonomi så är det bara att skriva så får du testa gratis ett år. Appens dagliga meditationer tar dig genom flera olika typer av metoder: grundläggande mindfulness, vipassana stil med fokus på andningen , godhetspraktik, meditation både med öppna ögon och slutna ögon, och så vidare. 
 
Okej det var inte meningen att det skulle bli reklam men så blev det. Hur som helst, första veckorna hade jag stora problem att ens sitta still och fokusera i en till två minuter. Nu efter ett år så klarar jag en halvtimme utan egentliga problem. Jag upplever att min uppmärksamhet har blivit dramatiskt bättre och jag har mycket lättare att hantera plötsliga förändringar och klarar allt som kräver fokus utan större problem. För min del är det mycket livskvalitetsökande. Min poäng är att oavsett om du tror att meditation inte är för dig, ge det en chans. Du kan bli förvånad. Allt som krävs är din uppmärksamhet en liten stund varje dag. 
 
 
#1 - - Cecilia:

Jag har provat mindfullness. Dock blev jag stressad av det så det kröp runt i hela mig.

Svar: Det var samma sak för mig länge men till slut lyckades jag hitta något slags lugn länge nog för att uppskatta och fortsätta.
madelein - en hälsoblogg