Longevity - En blogg om hälsa - Kallbad och kalla duschar

Kallbad och kalla duschar

Jag har sedan i april 2020 bestämt mig för att bada i havet året runt. Jag kör hardcore och bastar inte innan. Mitt första bad i början på april förra året var en riktig chock för kroppen. Jag åkte buss till badplatsen och det var 6 grader i vattnet och runt 10 i luften. Detta avskräckte dock inte för att pröva igen. Jag hade som mål att bada årets alla månader så nästa blev i början på maj. Då var det varmt i luften och cirka 13 grader i vattnet. 13 grader var rena barnleken jämfört med 6 grader skall sägas. Jag har kikat en del på Wim Hof senaste året och läst bland annat Scott Carneys bok "What doesnt kill us". Den var mycket inspirerande och har fått mig att vilja bli bättre på det här med kallbad. Kallbad har många olika positiva effekter på hälsan. Han menar att bland annat kallbad förnyar vår förlorade evolutionära styrka. Det tilltalar mig.
 
På nyårsafton så stod vi och trängdes i princip med hur många andra som helst som ville kallbada. Med nya införskaffade badskor och mössa på huvudet klev vi ner i 4,8 gradigt vatten. Det verkar vara inne att sänka ner sig i kyla. De yttre extremiteterna är de som tar mest stryk så det försöker vi undvika med badskor, mössa. Nästa gång blir det handskar med.
 
Under sommaren och hösten har jag duschat kallt med. Till en början är ju inte vattnet särskilt kyligt men nu i januari så är två minuter i 6 gradigt vatten ganska utmanande. Är långt ifrån proffs på det här men min andning och mitt mindset har förbättrats oerhört av att utsätta mig för detta. Jag rekommenderar till alla att åtminstone pröva. 
 
 
Vad säger forskningen då?
 
"När man utsätter hela sig för iskallt vatten, utlöser det en stressreaktion. Det sympatiska nervsystemet aktiveras och ökar utsöndringen av det blodburna hormonet noradrenalin". 
 
"Det är svårt och dyrt att studera människors hjärna, men försök med råttor och marsvin har visat att serotonin, noradrenalin och särskilt dopamin ökar när man utsätter djuren för kyla". 
 
"Det bruna fettets aktivitet kan öka 15 gånger hos den som exponeras för kyla. Förr var man inte så intresserad av dessa rön. Men nu har det blivit intressant för bantnings­industrin, eftersom brunt fett bränner vitt fett, som man blir tjock av".
 
Läs mer här