Longevity - En blogg om hälsa - Kallaste badet hittills

Kallaste badet hittills

Jag fortsätter mina experiment med kalla duschar och att bada kallt. Igår var kallaste badet hittills. Vi var iväg till Askimsbadet i Göteborg som enligt mätsidor hade 2.1 gradigt vatten. Inför det här doppet hade jag förberett mig genom att öka mina kallduschar till att bli cirka två minuter istället för 90 sekunder som tidigare. Jag försökte också få in minst fem kallduschar per vecka och tog ett kallbad i min badbalja hemma. Dock är kranvattnet ca sex-sju grader så det går ju egentligen inte att jämföra. 
 
Jag hade ett mål med detta doppet och det var att vara i längre än 20 sekunder. Efter 20 sekunder har kroppen vant sig och det känns lättare att vara i. Jag ville testa om det stämde så vi tog tiden och det stämde med läskig precision faktiskt. Efter 20 sekunder så var det något helt annat. Dock var jag tvungen att gå upp efter cirka 40 sekunder då mina händer tog väldigt mycket stryk. Man bottnar inte vid bryggan vi badar vid så det är nödvändigt att doppa händerna när man simmar ut lite. Jag har inför nästa badtillfälle tänkt använda dykhandskar så det beställde jag faktiskt igår. Jag tror att det kan göra stor skillnad på spenderad tid i vattnet. Jag tänker att det är rimligt att tro att med de förutsättningarna kan jag klara minst en minut men troligtvis mer. Sätter målet lågt så kan jag jobba mig uppåt långsamt inför nästa tillfälle. 
 
Här är en sida som sammanfattar en massa bra tips om du vill börja kallbada. På den här länken hittar du tips kring tider, det vill säga hur länge du skall vara i, när är ett isbad mest effektivt för din hälsa och så vidare. Här skriver de att för majoriteten av oss är två minuter rimligt per tillfälle men fem minuter som mest i temperaturer runt fyra grader. Mitt slutgiltiga mål är att kunna vara i två minuter utan att känna obehag. Jag ser det som helt rimligt med rådande progression i bakhuvudet. 
 
 
På min instagram har jag lagt en video med hela doppet 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Cecilia:

Jösses! Det ser ut att vara ganska kallt! Brr!

#2 - - Annike Jensen :

Hej Madelein,
Riktigt bra inlägg :-)
Har du ett e-postmeddelande så att jag kan komma i kontakt med dig? annars är du mycket välkommen att kontakta mig på annike@watery.se

Med vänliga hälsningar
Annike Jensen
Watery.se

#3 - - Pauline:

oj wow :O

Svar: :) Man får utmana sig , haha men kallt är det.
madelein - en hälsoblogg