Longevity - En blogg om hälsa - Förlängd fasta

Förlängd fasta

Den här fastan varade i 72 timmar och 12 minuter för att vara exakt. Jag tänkte uppdatera lite om hur det gick och hur jag förberett mig innan jag satte igång. Normalt sett så kör jag periodisk eller intermittent fasta i princip varje dag. Det vanligaste är 18:6, det vill säga jag fastar i 18 timmar och äter två till tre mål under sex timmar. Det finns flera olika anledningar till att jag gör detta. Viktnedgång är inte en del av det. Jag får i mig såpass mycket kalorier trots fasta och ketogen kost att jag inte går ner i vikt. Det finns en tanke med det och det är att jag skall gå upp i vikt för att bygga muskler men det får bli ett helt annat inlägg. Jag rekommenderar er att titta på följande video med Dr Sten Ekberg för att förstå hur fasta och keto fungerar.
 
Jag vill tidigt i det här inlägget påpeka att det jag skriver om är mina erfarenheter och hur det fungerar för mig. Det kanske inte alls fungerar på samma sätt för dig.
 
 
 
Hur som helst, inför den här förlängda fastan på 72 timmar så förberedde jag mig redan dagen innan med att börja dricka saltat vatten. Jag har en tendens att göra av med för mycket mineraler under fasta och därför behöver jag tillföra extra. Jag använder Himalayasalt ett par kryddmått per dag. Den dagen då fastan börjar så ser jag till att äta ett ordentligt mål. I det här fallet så åt jag dagens första och sista mål klockan 12.30. Det bestod av en omelett gjord på 4 ägg, 1 dl vispgrädde, 100 gram riven ost stekt i 2 matskedar riktigt smör. Till omeletten åt jag 3 matskedar creme fraiche samt paprika och gurka. Jag åt dessutom ca 100 gram jordnötter och drack EAA.
 
Mina första hungerskänslor kom 29 timmar efter fastans start. De varade några få minuter. Det bästa sättet att bli av med hungerskänslorna är att dricka vatten. Kolsyrat verkar fungera bäst, eller så är det psykosomatiskt för att det smakar bättre. Jag har lärt mig genom mina tidigare förlängda fastor att jag behöver dricka minst två liter vatten där vartannat glas ungefär behöver en nypa salt. Gör jag inte det så mår jag illa. Första förlängda fastan kräktes jag till och med. 
 
Andra gången under fastan jag kände hungerskänslor var efter 49 timmar, då hade jag dock precis innan kört en timmes träningspass och gjort av med lite mer energi. Vid det här laget mår jag fortfarande hur bra som helst. Inga trötthetsdippar, inget illamående och allt är toppen. Tredje och sista hungerskänslan kom efter ca 66 timmar. Vi tog en promenad på ca 30 minuter och drack mer vatten och då försvann det. Efter promenaden kände jag av en liten aning illamående men lade mig i soffan  en knapp timma med en filt. Efter den vilan så mådde jag som vanligt igen och kände mig pigg.
 
Vi passade på att testa blodet för att se vilken ketosnivå vi låg på. Min pojkvän har en sådan mätare. Jag låg på 5.3 vilket betyde att jag är i djup ketos. Dr Ekberg förklarar i videon ovan nyttan av att vara i ketos. Keto, eller ketogen kost, är en dietform som går ut på att äta väldigt lite kolhydrater och därmed få kroppen att hamna i ett tillstånd som heter ketos. Ketos är då kroppen går in i ett slags svältläge. Ketogen kost maximerar kroppens fettförbränning men utöver fettförbränningen finns det många fördelar med dieten. Många upplever ökad mental och fysisk prestation! En annan stor fördel är att man inte blir hungrig och inte behöver äta så ofta. Det sparar både tid och pengar. Den här gången tappade jag fyra kilo och man kan räkna med att en tredjedel är fett, resten vätska.

Vad betyder ketosnivåerna då? Här finns en bra lista som förklarar ganska exakt kring nivåerna. 

  • Under 0,5 mmol/L räknas inte som ketos. Här har du långt ifrån maximal fettförbränning.
  • Mellan 0,5-1,5 mmol/L räknas som begynnande ketos. Du får bra men inte maximal effekt på vikten.
  • Runt 1,5 – 3 mmol/L kallas optimal ketos och rekommenderas för maximal viktminskning.
  • Värden på över 3 mmol/L är erfarenhetsmässigt onödigt, det vill säga ger varken bättre eller sämre vikteffekt än att ligga mellan 1,5 – 3. Högre värden kan ibland också tyda på att du inte får i dig tillräckligt med mat. Hos typ 1-diabetiker kan det bero på svår insulinbrist.
Källa Diet Doctor