Fasta - periodisk och förlängd
Jag har skrivet om det här tidigare men har valt att lite börja om från början med mina inlägg. Under hela 2020 så har jag fått in riktigt bra rutiner gällande fasta. Jag kör periodisk fasta i princip varje dag mellan 15-18 timmar. Nu är det mer naturligt att göra det än att inte göra det.
Första halvåret 2020 så körde vi (när jag säger vi så är det i princip allt jag och min pojkvän jag pratar om) en förlängd fasta på 48 timmar var fjärde vecka. Andra halvåret gick vi istället över till 70 timmars fasta var åttonde vecka. Vi har prövat oss fram och det senare har fungerat bäst. På onsdag är det dags igen för en 70 timmars fasta.
Varför fasta då?
Flera studier visar att periodisk fasta kan öka kroppens resistens mot oxidativ stress (som leder till för tidigt åldrande) och att fastan även hjälper till att stävja inflammationer i kroppen. Fasta har visat sig minska risken för cancer – åtminstone i djurstudier. Vissa studier visar dessutom på hur cancerpatienter får mindre negativa biverkningar av kemoterapi vid periodisk fasta. Nu är inte mitt mål att gå ner i vikt men för den som vill så kan periodisk fasta öka din metabolism (ämnesomsättning) med 3,6 – 14%, ämnesomsättningen hjälper kroppen att bränna fler kalorier som ni vet. Fasta leder till autofagi, kroppens förmåga att rensa ut gamla skadade celler och producera nya. Dessutom hamnar kroppen i ketos.
"Ketos är det metaboliska tillstånd som inträder när kroppen går över till att förbränna fett – på bekostnad av kolhydrater. När kroppen inte kan tillgodogöra sig kolhydraterna är det istället fettreserverna som utgör kroppens primära energikälla."
Ytterligare djurstudier har visat att fasta kan öka tillväxten av nya nervceller. Depression och andra psykiska problem har tidigare kopplats till brist på hormonet BDNF, som man ökar nivåerna av med hjälp av fastan. Fasta kan alltså vara bra även vid depression. Fasta reducerar insulinresistens och allt som gör det är bra för att motverka diabetes typ 2. Periodisk fasta har visat sig vara väldigt bra mot insulinresistens och leder till en minskning av blodsockernivåer i kroppen. Enligt andra djurstudier är periodisk fasta bra för hjärtat på många olika sätt, bland annat för blodtryck och kolesterolvärden. Men fler studier, och framför allt studier på människor, behöver göras innan man kan rekommendera dieten till hjärtpatienter.
Det görs en hel del studier nu på fastans effekter på människan, om du klickar här kommer ett antal studier att botanisera vidare i.
Så här säger Dag Kättström
"Om man anlägger ett evidensbaserat perspektiv på fasta blir det genast ganska ointressant att slå varandra i huvudet med enskilda studier. Givetvis ska all felaktig information rättas och alla risker redovisas, men matbrist är något mycket naturligt. Vi är i princip gjorda för att fasta. På vissa håll finns ändå attityden att fasta i det närmaste är att jämställa med ovetenskapligt trams, men att avråda från all fasta baserat på vad vi vet idag är inte ansvarsfullt."
Jag vågar påstå att fasta håller mig både frisk, ung och stark.