Longevity - En blogg om hälsa - Biohacking!

Biohacking!

Som så många andra så har jag börjat intressera mig för fenomenet biohacking. Egentligen har jag omedvetet gjort det under en tid genom att göra saker som boostar mitt immunförsvar samt förbättrar min kropps prestanda så att säga. Exempel på det är ketokost, fasta, kallbad och liknande. Jag är helt ny på att intressera mig för biohacking och har förstått att det är en mängd olika företeelser som går under begreppet. Dock är det den del som Mathias Zachau sammanfattar så bra som intresserar mig som mest.
 
"Biohacking är konsten att optimera kroppen, hjärnan och prestation – fysiskt, men också mentalt – genom systemtänkande, biologiska förändringar och teknologi"
 
Jag tror att pandemin som överraskade hela världen har hjälpt till att skynda på det här sättet att tänka och leva för min del. Det har känts extra viktigt att optimera mitt immunförsvar eftersom bra immunförsvar har varit en ledande faktor i att inte drabbas hårt om man skulle råka ut för covid. Så vad gör jag då? De olika delar i mitt sätt att leva som jag tolkar in under biohacking är:
 
  • Meditation
  • Ketogen kost
  • Fasta, periodisk och förlängd
  • Kalla bad och kalla duschar
  • Styrketräning och stretching 
  • Kosttillskott, vitaminer
  • Periodisering (kommer förklara detta i ett inlägg inom kort).

Alla ovan nämnda aktiviteter, eller vad nu man skall kalla dem, är aktiviteter jag gör för att förbättra prestandan hos mig själv. De samt att jag försöker se till att få in maximalt antal sovtimmar per natt. För mig innebär det minst sju timmar per natt, gärna åtta. Om jag skall gå igenom de olika aktiviteterna och hur jag tänker kring dem och varför jag gör dem så är det på följande sätt.
 
Meditation är något som hjälper mig att försöka vara i nuet. Att fokusera på min medvetenhet. Inte för att i ett direkt läge stressa av utan för att lära mig metoder som fungerar långsiktigt. Att inte överbelasta hjärnan med en massa tankar hela tiden.
 
När det kommer till ketogen kost så är det egentligen flera olika anledningar men när jag startade med det januari 2020 så märkte jag väldigt tidigt att mitt sockersug försvann vilket i sin tur ledde till att mitt humör blev mycket jämnare.
 
Fastan är ett sätt att försätta kroppen i autofagi och därmed rensa ut gamla skadade celler och påverka produktionen av nya friska. En slags föryngringsprocess. För mig är det superviktigt att undvika processad mat samt att försöka laga från grunden med bra råvaror. Då gärna ekologiskt och med ett välkänt ursprung. 
 
Övriga aktiviteter fyller liknande funktioner men det gemensamma för alla är att jag gör dem för att påverka kroppen inifrån, så naturligt som möjligt. När kroppen inte kan producera tillräckligt med nödvändiga ämnen på egen hand boostar jag genom kosttillskott och vitaminer. 
 
 
 Biohackar du något?
En kommentar publicerat i Biohacking
Taggar: Biohacking, Fysisk aktivitet, Kosttillskott, fasta, isbad, kallbad, keto
#1 - - Henrik Olsson - Föreläsningar:

Man ser en tydlig skillnad på förr och nu. När man själv växte upp var man ute och lekte, cyklade och hade sig dagarna i ända, men idag har folk blivit alldeles för stillasittande i kombination med dålig kost och suspekta kemikalier.

Man kan göra mycket för sitt eget välbefinnande! Här hemma är det PW's och styrketräning som gäller, i kombination med allt mer mat från växtriket.

Målet är att lära sig odla mer grönsaker hemma för att vara säker på att inga bekämpningsmedel följer med ner i magen.

Ha en fin dag!

Svar: Hej, ja jag håller fullständigt med. Jag själv äter ketogen kost sedan ett tag men har börjat nosa på Paleo (stenålderskost). Vi är inte skapta för att äta processad mat eller mat med en massa kemiska medel i. Ha en fin dag du med!
madelein - en hälsoblogg