Longevity - En blogg om hälsa - Tillbaks till kroppens förmåga att läka sig själv

Tillbaks till kroppens förmåga att läka sig själv

Jag vet inte hur jag skall inleda utan att det uppfattas som flummigt eller magiskt humbug. Det är dock det sista det här handlar om. Det finns en hel del forskning som visar på att kroppen har en förmåga att läka sig själv. Till exempel genom kostval. Att kroppen kan läka sig själv var något som Hippokrates pratade om redan 400 f.Kr. Han uppfann behandlingar baserade på kroppens förmåga att kunna läka sig själv. Idag framförallt inom västerländsk läkarutövning så använder man sig av kemiska behandlingar (läkemedel) men syftet är detsamma, att få kroppen till att läka sig själv med hjälp av dem. De kostval som länkas till ovan beskrivs mer ingående här.
 
Sen till det som jag tycker är intressant. Hur vi mår fysiskt är ofta kopplat till hur vi mår psykiskt. Vår känslomässiga status eller vad man skall kalla det. Om jag har förstått det hela rätt så finns det en ganska enkel förklaring på det. I princip alla organ är innefattade av nerver, det vill säga del av det centrala nervsystemet. Det i sin tur regleras ju av hjärnan. En väldigt tydlig känsla som påverkar kroppen är ju till exempel ilska. Blir man arg så ökar pulsen dramatiskt, man spänner varenda muskel i kroppen och så vidare. Kortsiktigt är det kanske inget att oroa sig för men om det blir ofta kommer man antagligen att bli sjuk av det. På liknande sätt reagerar kroppen med alla andra känslor man har. 
 
Vad jag menar är tar man bort orsaken som åsamkar problemen från början så har kroppen en fantastisk förmåga att läka sig själv. Ett exempel kan vara om du till exempel har rökt i många år och fått ner en massa skit i lungorna, mer än ofta så kommer kroppen se till att återställa lungorna ganska snabbt efter att du slutat röka. Inte alltid såklart, allt beror på många olika omständigheter men oftast. Ett annat tydligt exempel, om vi får en fraktur. Om vi hjälper till att stabilisera så läker benen ihop på egen hand. Helt utan mediciner. Samma sak med sår, sårskorpor är fantastiska. 
 
Lite mer otydligt kanske är hur psyket kan påverka kroppsliga funktioner negativt. Jag har själv haft panikångest under många år och när den sätter in så beter sig kroppen som om du håller på att dö. Hjärtslagen ökar till skyhöga nivåer, du får svårt att andas och kroppen värker på grund av muskelspänningar. Magen vänder sig ut och in och du kräks. Väldigt reella fysiska symtom för den som drabbas.
 
Det goda i kråksången då? Det här betyder ju att du själv har en förmåga att kunna styra ditt mående dit du vill. På samma sätt som du kan förstöra för dig själv med dåliga vanor så kan du öka din egen kroppsliga prestation med bra vanor. För mig är bra vanor en bra kost, utomhustid, träning, meditation och socialt umgänge.
 
 

 

 
4 kommentarer publicerat i Biohacking
Taggar: Biohacking, Fysisk aktivitet, Hjärnan, Immunförsvar, Kognition, Måbrahormon
#1 - - Terese:

Det är verkligen oftast det mentala som stoppar oss, i allt i vår vardag. Mentaliteten ger alltid upp före kroppen, det är otroligt svårt o träna det mentala men det går!!
Kramis

Svar: Ja det är svårt men som du säger, inte omöjligt <3
madelein - en hälsoblogg

#2 - - Henrik Olsson - Föreläsning:

Ja, kroppen är fantastisk på många sätt :)

Svar: Ja, det är den verkligen. Det här med placebo är ju också ett tydligt exempel på det.
madelein - en hälsoblogg

#3 - - Hanneles bokparadis:

intressant, det finns mycket man kan påverka själv, upp till viss ålder...

Svar: Ja, det är sant. Tack för titten :-)
madelein - en hälsoblogg

#4 - - Fraudfeeler:

Hej!

Tack för din kommentar om Kristallsjukan.
När jag insåg att det var det var det, kändes det först som "humbug", men jag har insett att det är ganska vanligt. Det stämmer även för mig att centrifugalyrseln gett med sig, men svag yrsel finns kvar.
Många bekräftelser på att kroppen självläker många olika skador.
Jag fick en propp i en synnerv, med dubbelseende och en del andra funktionshindrande effekter, men det läkte ihop själv på ganska precis 3 månader.
Ha det bra!

Svar: Tack för ditt svar. Skönt att höra att jag inte är den enda där yrseln består. Man undrar ju till slut :-)
madelein - en hälsoblogg