Longevity - En blogg om hälsa - Stress och rutiner

Stress och rutiner

Det finns ingenting som stressar mig så mycket som att ha massor av små ofärdiga saker i vardagen. Till exempel; en tenta som skall bli klar, tvättstugan, skaffa pass, sjukgymnastmöte. Det är bara några random exempel, det skulle kunna ha varit vad som helst men när det är många små saker så gör det mig stressad. Att ha många små ofärdiga saker i vardagen är i princip omöjligt att undvika så därför har jag ordnat med metoder för att minska stressen.
 
Absolut nummer ett är rutiner. De rutiner som hjälper mig att minska stress är träning, meditation, kallduschar och att skriva listor.
 
Träningen är upplagd så att den följer ett schema som bygger på en sexveckorsperiod, därefter två veckor lugnare träning och rehab och sen börjar det om. Det här fungerar alldeles utmärk och ger mig en känsla av lugn.
 
Mediationen försöker jag få till dagligen. De tio minuterna gör stor skillnad vad gäller kunna fokusera och minska känslan av att vara stressad.
 
Kallduscharna är ett slags sätt att väcka kroppen och få den till att känna efter varenda lite del och på sätt och vis reboota när stressen blivit för mycket. Jag kallduschar mellan 90-120 sekunder nästan varje dag. Är jag förkyld eller har ont i ryggen så skippar jag dem.
 
Till sist, listorna. Det finns ingenting som är så befriande som att skriba ner allting som tar upp mindspace. Listan fungerar sedan som en checkpoint att bocka av allt eftersom sakerna blir gjorda.
 
En annan sak jag gör när stress kommer akut är en andningsövning.  Den här har hjälpt mig ganska mycket faktiskt. Har du några bra tips för att minska stress?
 
 
#1 - - Anonym:

Sånt stressar mig också men numera har jag ju ständig semester ;) fast blir det för mycket på en gång så snurrar det till i skallen. Jag är utbränd sen förut. Vad bra att du har rutiner och lagt upp ett schema. Det förstår jag underlättar. Jag har lite så också i och med att jag kör med avslappningsövningar, ansiktsgymnastik och promenader.

Jag mediterade på 1970-talet då det var helt nytt men numera så är det inte samma som då. Jag gör också andningsövningar och speciellt innan jag skall gå och lägga mig.

Jättebra andningsövning i klippet. Det skall jag testa

Ha en fin början på veckan
Hälsning från Malin

Svar: Tack för din kommentar. Jag kan tänka mig att det var lite annat då. Är född i början på 70-talet men meditation fanns inte på kartan när jag var barn. Tyvärr skall nog sägas.
Longevity - en blogg om hälsa

#2 - - Caroline:

jag blir också stressad över så många små saker i vardagen...