Longevity - En blogg om hälsa - Mentala blockeringar

Mentala blockeringar

Första steget för att bli av med en mental blockering är att komma till insikt med att man faktiskt har en. Det kan man tycka är en självklarhet men det är inte så enkelt som det verkar. Jag vet, jag har ofta kommit till insikt lite väl sent med saker om mig själv som andra förstått långt före mig. Med mental blockering menar jag att du har ett beteende som du inte vill ha, vet vad du behöver göra för att förändra det men gör det inte ändå. 
 
Jag skall ge några exempel. Jag är ganska öpen och ärlig, har svårt för att hålla inne med känslor och har troligtvis mer än en gång uttryckt att gnäll är något av det värsta jag vet. Jag tycker helt enkelt inte om gnäll. Samtidigt så kan jag tydligen själv vara ganska gnällig. Jag har aldrig upplevt mig själv som gnällig, tvärtom, jag tål ganska mycket och gnäller sällan var min bild. Att jag är gnällig är något jag kommit till insikt med ganska nyligen. Så insikten är steg ett. Ett annat exempel är till exempel att veta vad som är bra för en men låta bli att göra det. I mitt fall dricka vatten. Det finns hur många fördelar som helst med att göra det ändå kan det gå en hel dag utan att jag dricker någonting. Jag har försökt det mesta, påminnelseapp, alltid ha kallt vatten i kylen. Ingenting tycks fungera. Jag vet att jag kan om jag vill eftersom jag har lyckats med andra liknande saker trots att det fanns hinder innan. Ändå gör jag det inte. Ytterligre ett exempel, jag dricker för mycket kaffe. Även där har jag svårt att nå mitt mål med att minska av okänd anledning.
 
Steg två! Det handlar helt enkelt om att sätta upp mål och gå igenom alla aspekter som hindrar en från att nå målet. Det är här den svåra biten kommer. Lite som att prokastrinera, jag gör det senare, jag skall bara göra det här först. Svårigheten ligger i att man vet precis vad problemet är, man vet vad som behöver göras och det finns ett tydligt mål. Ändå blir det inte gjort. Man skulle kunna säga att jag är här nu. Med mitt gnällande alltså och vattendrickandet och kaffet. Om målet är att förändra beteendet så har jag alltid tänkt att det finns egentligen bara ett sätt att ta sig dit. Att stålsätta sig. Det är dock inte helt sant. Det är enkelt när man väl gjort det men svårt att komma över tröskeln. För att komma över trösklar kan man till exempel ta hjälp av antingen en professionell coach, en vän, en partner, någon man har förtroende för.
 
Steg tre då. Vägen till målet handlar helt enkelt om att ändra ditt mindset. Jag vet att jag ofta orerar om hur viktigt det är att tro att man kommer klara av sina förutsatta mål för att verkligen klara dem och trots detta fastnar jag i gnäll, glömmer dricka vatten och bäljar i mig kaffe. Troligen för att jag inte tycker mig klara att ändra på det fastän jag vill. Nu har jag tur som har en klok och inte så blyg person nära till hands som helt enkelt tittar mig djupt i ögonen och säger att "Du måste ändra ditt mindset". Det blir ju helt annat när någon annan påtalar att det faktiskt finns ett sätt att komma över den där tröskeln för att komma vidare till sitt mål. Dock ligger ansvaret helt på mig. Bara jag kan förändra mitt beteende, särskilt om det skall vara hållbart i längden. Jag måste vilja.
 
Har du något du känner att du vill förändra men inte lyckas med?
 
                       
 
#1 - - Malin:

Så inspirerande!!! ❤️ Kram

#2 - - Netti Starby:

Vilka kloka mål du har och mina mål är regelbunden träning och att bli starkare psykiskt. Kramis <3

#3 - - Annie:

Bra tips! Gillar :) *ler*