Longevity - En blogg om hälsa - Matbakgrund

Matbakgrund

Annonssamarbete med matkassetopplistan.se
Jag återkommer gärna till det där med matkasseinspiration som jag skrev om igår. För mig är det viktigt att få förklara varför jag tänker som jag gör. Jag skall ta det från början. Under en väldigt stor del av mina unga tonår samt unga vuxenår så hade jag problem med ätstörningar. När man har levt med det i så många år som jag gjorde så är det på något sätt oundvikligt att tankesättet att mat är något som behöver kontrolleras är med dig någonstans i bakhuvudet hela tiden. Det som en gång var kaloriräkning kanske nu istället handlar om makrokoll. Det som då handlade om att bli av med kalorier på osunda sätt nu handlar nu om att bunkra kalorier för att ha något att bygga muskler av. De senare är dock ett sundare tänk än det förra.
 
Hur som helst. För åtta år sedan ungefär blev jag vegetarian. Inte av miljöskäl, även om jag alltid tänkt lite milj kring matvaruinköp, utan av etiska skäl. Jag är så sjukt blödig att jag inte klarade av tanken på att äta något med stora bruna ögon. Hur som helst, sju år efter att jag blev vegetarian så testade jag att bli vegan. Det som tidigare hade varit bullrig mage blev nu helt ohållbart. Jag fick inflammation i magen och hade extrema smärtor. Detta ledde således till att jag fick tänka om helt och hållet kring kosten.
 
Det blev helt plötsligt intressant med att komponera nya middagar. Jag kommer att förklara lite närmare vad jag menar och varför längre ner i inlägget. Nu googlade jag runt efter olika företag som kunde erbjuda hemkörning av färdiga matkassar men jag hittade inte riktigt någon bra sida där man kunde få en överblick. Sen blev jag tipsad om en sida där man kunde hitta en bra matkasse. Ni har säkert haft samma problematik, vilken är bäst, vilken är mest prisvärd, vilken levererar hem till mig? Allt sådant finns här och den uppdateras hela tiden. 
 
Varför matkassar då? Jo, jag var tvungen att sluta helt med gluten (det vill säga pasta, bröd och annat gjort på vitt mjöl. Jag fick sluta med bönor och andra gröna saker som jag märkte krånglade till det för mig. Jag fick sluta med socker. Allt det ledde till att jag inte kunde köpa mat som var halvfabrikat utan jag blev tvungen att laga all mat från grunden så jag visste vad som fanns i den. Efter att ha plockat bort allt sådan så kände jag att jag behövde tänka ett extra steg vad jag skulle behöva äta för att få i mig allt det jag behövde. Det ledde till att jag under sommaren 2020 började äta animaliskt igen. Först fisk och sen kött.  Det var med blandade känslor såklart men min mage tackar mig så här i efterhand. Inflammationen försvann och all smärta är borta. Matkassarna gör att man kan antingen välja färdiga alternativ om man har brist på fantasi eller faktiskt komponera sin egen efter sina behov. Det hjälper mycket. Nu under corona är det ju dessutom extra bra då man slipper ut och röra sig i butiker. 
 
Har ni testat att köpa hem matkassar?