Longevity - En blogg om hälsa - Hypertrofipass rygg och biceps

Hypertrofipass rygg och biceps

Om jag skall peka ut någon muskelgrupp där jag känner mig lite starkare så är det rygg. Framförallt nedre delen av ryggen. Kanske har att göra med att jag burit på sex barn, först under graviditeten och sen första året utanför magen haha. Jag hade problem med ländryggen lite då och då förut och har försökt stärka den genom att träna upp de nedre bukmusklerna efter varje graviditet.
 
Hur som helst. Igår var det dags för fjärde rygg- och bicepspasset den här omgången. Försökte öka på alla övningar även denna gång men armbågarna ställde till det på en och annan så där blev det snarare låga vikter för att ens göra något. Beskriver det lite närmare under just de övningarna.
 
Första övningen var DB pullovers:
Här blev det först två uppvärmningsset på 12 reps vardera på 20 och 25 kg. Efter det ökade jag till 30 kg och lyckades får till 10 reps med hjälp på det två sista repsen. Kände mig stark här. 
 
Övning två:
V-bar pulldown. Här tar armbågarna lite stryk så kanske hade pallat mer vikt om de varit helt okej. Ett uppvärmningsset på 12 reps på 45 kilo och sen ett working set på 55 kg. Klarade 10 reps men fick hjälp med de sista tre. 
 
Tredje övningen:
BB rows. Den här fungerade inte alls. Fick skitont i armbågarna så fick plocka av alla vikter och köra med enbart stången (20 kg) i två set. Förra gången gick lite bättre, då var jag uppe i 40 kg x 12 i varje fall).
 
Fjärde övningen:
Pullups, min hatövning. Jag brukar klara två strikta pullups eller fem chins på egen hand. Nu klarar jag bara en chin på egen hand för de där förbaskade armbågarna. Dessutom har jag gått upp fem kilo i vikt haha. Fick hjälp så jag fick gjort 8 i varje fall innan armbågarna vägrade samarbeta.
 
Femte övningen:
Hip raise. Här känner jag mig stark så började med 12 plus 10 kg viktskiva. Arbetssetet blev 12 med 20 kg viktskiva. Känner av ländryggen lite, lite de sista två repsen men annars en helt ok övning. 
 
Training for strength and hypertrophy: an evidence-based approach -  ScienceDirect
 
Nästa övning, nummer sex:
Shrugs! Kör med kettlebells. Ökade på samtliga set. Började med 32 kg (16 x2) och 12 reps, ökade till 48 kg (24x2) 12 reps. Okej vikter eftersom jag lyckas göra dem utan att fuska och gå upp på tårna. 
 
Sjunde övningen:
DB concentration curls. Det började bra med 10 kg:s vikter och 12 reps på ena armen men när jag gick över till höger så strejkade armbågen totalt. Valde att köra med en 4 kg:s på sista vilket funkade bra smärtmässigt. Fick tänka positivt att det gav mig en möjlighet att finslipa lite teknik istället. 
 
Sista övningen:
BB curls. Började med 22.5 kg och gjorde lätt 12 reps. Ökade till 27.5 på mitt workingset. Klarade 13 reps med lite hjälp på sista två men skall erkänna att jag fuskade lite sista fem repsen genom att slänga upp stången. Ja, ja man lär sig. 
 
Nu är det två omgångar kvar av samtliga tre muskelgrupper sen är denna tredje period klar. Efter den kommer det bli operation för min del (om restriktioner tillåter) och min pojkvän kommer gå över på att köra crossfit ett tag.