Longevity - En blogg om hälsa - Gästblogg om immunförsvar!

Gästblogg om immunförsvar!

Jag har bjudit in min pojkvän att dela sina tankar kring att stärka sitt immunförsvar på olika sätt. Han är en av de klokaste jag vet så jag tycker inte det är mer än rätt att ni också får ta del av hans tankar. Det här är det första i en serie om flera inlägg om att boosta immunförsvaret. Anledningen till denna serie med inlägg är naturligtvis rådande världssituation och smittspridningen av Covid-19.
 
Detta inlägg handlar om något som faktiskt dokumenterat fungerar både mot smittspridning och risken för dö. Först ett citat "Behandla patienten, inte infektionen. — Antoine Béchamp"
 
Det jag pratar om är ett starkt immunförsvar! Ett sådant skyddar dig mot infektioner och virus såväl som hjälper dig att läka om du ändå fått ett virus som COVID-19. Nå, fylls main stream media, social media, info från Folkhälsomyndigheten eller WHO om hur befolkningen skall stärka sitt immunförsvar? Inte så det förslår skulle jag säga, eller snarare alldeles för lite! Hur hade det varit med uppmaningar till befolkningen om att leva mer hälsosamt och stärka sitt immunförsvar. Det skulle garanterat ha effekt på både smittspridning och dödstal. Därtill för alla olika typer av sjukdomar. Denna pandemi är det perfekta tillfället att driva en sådan linje stenhårt. Men av någon anledning sker inte det tyvärr. Personligen prioriterar jag min hälsa väldigt högt. Målet är att ha ett långt och friskt liv. På engelska används ordet "longevity". Detta går naturligtvis hand i hand med att ha ett starkt immunförsvar.
 
 
 
Vad kan du göra för att stärka ditt immunförsvar och vad gör jag?
:: Fysisk Träning ::
Detta är en hörnpelare i ett bra immunförsvar. All typ av träning är bra. För egen del har jag strukturerat upp min träning i något jag kallar för 8 veckors inkrement. Ett sådant inkrement är indelat i 4 stycken iterationer om 2 veckor vardera. Ett inkrement har en viss inriktning på träning medan varje iteration planeras i detalj dag för dag, pass för pass inför varje iteration. De 3 första iterationerna (6 veckor) är relativt lika varandra medan den sista iterationen (2 veckor) är meningen att bryta ett mönstret helt. Just nu är det en sådan så det blir yoga. stretching, massage, meditation, bastu, kalla duschar, kalla bad mm. Nu menar jag inte att alla skall göra som jag. Men min poäng är att det går att ha en strukturerad tillvägagångssätt för sin träning. Vad är din?
 
:: Hälsosam Mat ::
Nästa område är naturligtvis maten. Att få i sig tillräckligt men inte för mycket mat som innehåller alla näringsämnen, vitaminer och mineraler kroppen behöver stärker immunförsvaret. Personligen äter jag en ketogen kost där jag lagar i princip all mat från grunden, därtill har jag implementerat intermittent fasta och även förlängd fasta varannan månad.
 
:: Sömn och vila ::
Att sova tillräckligt och vila när det behövs är också viktigt för immunförsvaret. Jag försöker få 8 timmar per natt och när jag vilar så försöker jag skärma av mig för att inte bli störd. Ett relaterat ämne är meditation som ger en paus (mental vila).
 
:: Social interaktion ::
Ovanstående tre områden är hörnstenar i ett bra immunförsvar. Ett fjärde är social interaktion med nära och kära men även personer man inte känner. Det är dokumenterat faktum att vi människor mår bra av sådan interaktion. Här är social distansering kontraproduktivt. Alla ovanstående aktiviteter kommer hålla stressnivåer på låg nivå. Stress sätter nämligen ner immunförsvaret rejält, åtminstone för mycket stress. Om den generella inriktningen i samhället kunde vara hälsa hade dagens situation varit helt annorlunda. Det här inlägget är för att styra lite lite åt det hållet.
 
 
(Jesper när han var 48 år, nu 50)
 
0 kommentarer publicerat i Gästbloggare
Taggar: Biohacking, Covid-19, Immunförsvar, gästblogg, hälsa, longevity