Longevity - En blogg om hälsa - Gästblogg del två om immunförsvar

Gästblogg del två om immunförsvar

Nyligen lade jag upp en gästblogg av min pojkvän Jesper om hur man kan stärka sitt immunförsvar. Här kommer del två kring detta ämne.
 
Att ha ett starkt immunförsvar är vårt bästa försvar mot sjukdomar som COVID. Både i form av att inte bli smittad men också att hantera infektionen om man ändå blir smittad. Syftet med det första inlägget såväl som detta är att höja kunskapen om vad man faktiskt kan göra själv.
 
En studie säger att "Fasting for as little as three days can regenerate the entire immune system, even in the elderly, scientists have found in a breakthrough described as "remarkable"" Vad är det då som händer i kroppen?
 
Studien pekar på 4 olika saker:

-Prolonged fasting downregulates a IGF-1/PKA pathway in stem cells
-Prolong fasting protects hematopoietic cells from chemotoxicity
-Prolonged fasting cycles promote HSC self-renewal to reverse immunosuppression
-Inhibition of IGF-1 or PKA signaling mimics the effects of prolonged fasting
 
Vad betyder allt detta då? Skall inte gå in i alla detaljer men stamceller kommer börja skapa fler vita blodkroppar som är en nyckel immunförsvaret. Kroppen kommer även byta ut skadade celler mot nya friska celler. Läs detaljerna på länken nedan. Är du sugen på att prova? Har du aldrig fastat innan så är det en ganska lång väg dit innan du kan ta dig an något sådant.
 
Här är några saker du kan göra (ta dem stegvis)

-Skippa alla dina mellanmål och undvik snabba kolhydrater
-Ät endast 3 mål om dagen
-Minska till 2 mål om dagen men max 8 timmar i mellan (detta är vad du borde göra normalt sett)
-Testa en 24 timmars fasta
Givet att ovanstående går bra kan du förlänga din fasta till upp mot 72 timmar. Själv genomför jag sådana var 8:e vecka.
 
Slutligen - tänk om hela befolkningen gjorde detta regelbundet! Vilken folkhälsa vi hade haft då! Men försäljningen av både mat och läkemedel hade minskat så tyvärr finns inget kommersiellt intresse för detta. Men jag kämpar på! Jag hoppas du gör det också!
 
 
 
 
2 kommentarer publicerat i Gästbloggare
Taggar: Covid-19, Immunförsvar, fasta, förlängd fasta, periodisk fasta
#1 - - wiper:

Tack för din kommentar på min blogg. Vilken fin sida du har och så hälsosam du är. Vinterbad har blivit mer och mer populärt och man ser både unga och gamla som har tagit detta till sig. Detta med att skippa mellanmålen är jättesvårt men jag har själv dragit ner på dom. Jag har ett rätt bra immunförsvar och läkkött och det är nog genetiskt men man måste ändå jobba med sig själv.

Jättebra och tankeväckande inlägg.

Ha en fin dag
Hälsning från Malin

Svar: Tack så mycket för du tog dig tid att läsa och kommentera och tack för fin feedback. Ja mycket beror på genetik men det finns å andra sidan väldigt mycket man kan göra själv. Precis som du säger.
Longevity - en blogg om hälsa

#2 - - ullie:

ja är dålig med mellanmål faktiskt men ja snabba kolhydrater o sötsaker tar man säkert i stället

ha en fin kväll

Svar: Ja det är vanligt. Ha en fin kväll du med.
Longevity - en blogg om hälsa