Longevity - En blogg om hälsa - Ytterligare en gästblogg om immunförsvar

Ytterligare en gästblogg om immunförsvar

Här kommer ännu ett gästinlägg om immunförsvar, del fem i serien. Håll till godo!
 
D-Vitamin och Immunförsvar
Dags för nytt inlägg om immunförsvar. Tidigare har jag postat om de olika komponenterna i ett immunförsvar, hur fasta kan stärka ditt immunföravar, hur kalla duschar/bad stärker samt hur meditation påverkar immunförsvaret. I detta inlägg kommer jag fokusera nästan enbart på D-vitamin då det finns flertal intressanta aspekter.
 
Jag har länkat en lång video (1 timme) som går metodiskt igenom olika vetenskapliga rapporter om D-vitamin, COVID och kopplingen dem i mellan. Jag rekommenderar alla att se den videon.
Sammanfattningsvis framlägger de att en brist på D-vitamin innebär ökad risk att bli både smittad men även att dö av COVID-19. De framlägger även att normala nivåer av D-vitamin är ett bra skydd för kroppen mot en sådan sjukdom. Via solen får vi mycket av vår D-vitamin de visar hur personer över den 35 breddgraden har lägre nivåer av D-vitamin. Samtidigt visas även att spridningen av COVID-19 är större över den 35:e breddgraden. Det framgår också att mörkhyade generellt sett har lägre nivåer av D-vitamin pga mörk hud gör att mindre D-vitamin tas upp från solen. Mörkhyade personer som lever över den 35:e breddgraden är därför i riskgrupp. Notera i länk från läkartidningen att Somalier, Syrier och Irakier dött i långt högre utsträckning än andra.
 
Bilden i detta inlägg är min egen D-vitamin kurva från blodtester jag gör varje år. De är inom rätt värde men trenden är jag inte nöjd med (senaste värdet var 70). Jag har börjat äta mer fisk än tidigare, tar mer D-vitamintillskott och jag kanske även ska sola lite.
Detta gör jag, vad gör du?
 
Slutligen så finns det information om detta, men jag väljer att lyfta fram det än mer.
 
#1 - - Hanna Karlsson:

Så intressant att läsa. Det finns så mycket man kan göra för sin hälsa so, inte är läkemedel och som också är bättre för kroppen.

Svar: Ja så är det verkligen. Jag tycker det är jätteintressant hur vi kan påverka vår egen hälsa.
Longevity - en blogg om hälsa

#2 - - Caroline:

Immunförsvaret är så intressant att fördjupa sig i!