Longevity - En blogg om hälsa - Träning efter bröstoperation

Träning efter bröstoperation

Japp, det går att träna och jag startade redan efter fem dagar men ytterst försiktigt. Det skall sägas att det inte är att rekommendera men man måste känna efter och ta reda på sina egna begränsningar. Jag har inte haft någon egentlig smärta alls, känt mig pigg och har tagit reda på hur jag tränar isolerat så att jag inte påfrestar fel muskler. 
 
Eftersom operationen är gjord på så vis att implantaten sitter under bröstmusklerna så är det extra viktigt att inte de musklerna påverkas av träningen. Jag har dessutom förbud att bära tunga saker. Ta ner en mugg från ett högt skåp fungerar dock (det var en av alla mina frågor efter operationen). 
 
Så, den 22 mars (på min 49:e födelsedag) gjordes operationen. Den 23 mars tog jag en kortare promenad. Fortfarande ganska påverkad av narkos med trötthet och lite yrsel. Efter det har jag promenerat varje dag med lite längre sträcka och lite högre tempo för varje gång.
 
Så träning då! Dag fem gjorde jag ett tio minuter långt benpass med gummiband. Det finns otaliga med videos på Youtube där du kan hitta i princip precis det du efterfrågar. Bra sökord jag haft nytta av är standing glutes at home exercises. Jag började med några dagar där jag körde cirka tio minuter och jag anpassade tempot efter vad jag orkade med. För mig kändes det viktigt att vara igång. 
 
Här är ett exempel
 
 
Tänk på att övningarna där man lutar fram är bra att undvika i början eftersom det stramar en del då. Det funkar ganska bra att göra dem upprätt också.
 
När jag kört den här typ av enklare övningar någon vecka så byggde jag på allt eftersom. Ökade antal minuter och lade på gummiband i olika styrkor. Här är ett bra exempel på sådana lite tuffare övningar. Dock viktigt att känna efter. Hip thrust på soffaövningen kan kännas lite för mycket, i så fall undvik den.
 
 
Jag tränar tre dagar, vilar en dag. Nu har det gått tre veckor och efter två veckor gjorde jag mitt första pass på gym. Det finns inte jättemånga olika övningar man kan göra men jag har ungefär sex stycken jag alternerar emellan. Främst handlar det om lösa vikter och väldigt låga vikter. Exempel är Bulgarian splits med tiokilosstången, reversed lunges från låda med tiokilosstången. Hip extensions fast med övningen isolerad på glutes. Kanske kommer en video så småningom. Dessutom har jag börjat alla pass med 20 minuter rask promenad med hög lutning på löpbandet. 
 
Jag hade förvisso grundat nu genom att köra ett tungt benpass i veckan sedan september när vi startade vår hypertrofiträning men efter tre veckor fokus på ben och rumpa så har musklerna definierats ganska bra. Det ger mig motivation att fortsätta trots att träningen blir ganska enkelspårig. Sen måste jag vara tydlig med att detta har fungerat för mig, för dig är det troligtvis på ett helt annat sätt. Du får pröva dig fram. 
 
 
#1 - - ★Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! ★:

Så skönt då att du kunde träna lugnt. Kan ju förstå att det är något som blir viktigt när man har det som rutin. Jag har promenader som rutin, föll och fick sy tolv yttre och 3 inre stygn i i benet i november. Kunde inte gå på flera veckor efter det, var riktigt tufft då.

#2 - - Hanna Karlsson:

Skönt att du kunnat komma igång lite försiktigt. Bra tips på träningsvideo. Jag behöver lite ny inspiration. (Läs mycket)