Longevity - En blogg om hälsa - Longevity

Longevity

Biologer definierar ibland "longevity" eller livslängd som den genomsnittliga livslängd som uppnås  under ideala förhållanden. Det är svårt att säga vad som är ideala förhållanden men det pågår massor av forskning om sätt att öka sin "longevity" på. Till exempel "rätt" mängd och typ av träning, den bästa kosten för att maximera livslängden, och om till exempel vissa läkemedel eller kosttillskott kan hjälpa till att öka din livslängd. Jag tycker hela begreppet "longevity" är jätteintressant och för mig kanske det inte handlar om att leva till 150 utan mer att ha en ung kropp så länge som möjligt. Det vill säga bli gammal stark och pigg. 
 
Vad gör jag då? Än så länge är jag bara i lindan av det här experimentet men jag har hållt på fokuserat i drygt ett år. Nedan listar jag det jag gör för att förbättra min hälsa och "longevity". Troligtvis kommer listan att fyllas på allteftersom mina kunskaper inom området ökar.
 
  • Träning, jag tränar flera olika former av träning. Styrka, kondition och balans. Jag tränar i snitt en timma per träningspass och jag tränar sex av veckans sju dagar. Utöver träningen ser jag till att ta promenader utomhus i princip varje dag. 

  • Kosten! Jag har valt att äta ketogen kost. Det vill säga max 20 gram kolhydrater per dag, massor av fett och en del protein. makron förelade ungefär 5 (kolhydrater), 70 (fett), 25% (protein). Det jag äter som är kolhydrater är i princip gröna grönsaker.

  • Fasta, jag kör periodisk fasta i princip varje dag. På senare tid har jag valt att testa varannan dag 16:8 och varannan dag 20:4, det vill säga fastar den högre siffran och äter mina målö den lägre siffran av dygnets timmar. Var åttonde vecka kör jag också en förlängd fasta på 72 timmar. När jag fastar dricker jag bara vatten och svart kaffe (det är ok med en skvätt grädde men jag har valt att sluta med det). 

  • Meditation. Varje vardagsmorgon mediterar jag med hjälp av en app i tio minuter. Under helgen blir det inte alltid av men nästan alltidpå vardagarna.

  • Kalla bad och kalla duschar. Jag badar i havet året runt, minst ett dopp per månad. Utöver det så duschar jag kallt i snitt tre-fyra dagar i veckan. Dock har jag en paus från det nu när jag är nyligen opererad. Skall snart börja igen.

  • Kosttillskott, jag äter magnesium, B12, D-vitamin, Omega 3, Multivitamin, EAA och collagen. Det är olika förklaringar till varför jag valt just dessa men det får nog bli ett eget inlägg. 
Jag har skrivet inlägg om några av de olika delarna tidigare så om du vill veta mer kan du kolla in de olika kategorierna i bloggen. Det kommer troligtvis fler inlägg i ramtiden också eftersom detta är något som intresserar mig. Det finns en rörelse som är bra mycket mer avancerad i sin kamp för longevity och där har jag precis börjat nosa.