Idag har hjärta och hjärna arbetat övertid både på jobb och privatDet finns inte så mycket ork kvar till annat. Jag är glad att vara hemma, jag är glad att jag har möjligheten att fördriva resten av kvällen med att bara ta det lugnt. Att kunna ventilera bekymmersamma händelser med maken och reflektera över sin egen del i det och så vidare. Jag tänker inte gå in närmare på saken än så. Just nu är hjärnan enbart inställd på att vara mottaglig för sådant som är positivt, allt annat får vänta.


Till något helt annat!

Jag skulle vilja tipsa om följande. Jag tror att alla någon gång upplevt någon form av härskartekniker?

"
Ingenting är så praktiskt som en bra teori. Professor Berit Ås identifierade härskartekniker och i och med det gav hon många kvinnor (och en del andra) en nyckel till att förstå vad som sker när de inte blir hörda på, när de förbises eller ignoreras. Det behöver inte vara den enskilde som argumenterar dåligt eller inte får fram sitt budskap tillräkligt bra som det hänger på. Det behöver inte ha något med dig som enskild person överhuvudtaget att göra, utan snarare den gruppen som betraktaren "placerar" dig i. Att ge härskartekniker namn är det samma som att göra dem synliga och därmed neutralisera effekterna av dem. Enormt praktiskt och nyttigt."

De fem härskartekniker som Berit Ås identifierar är:

 

- Osynliggörande
- Förlöjligande
- Undanhållande av information
- Dubbelbestraffning
- Påförande av skuld och skam


I princip kan sådana tekniker användas mot alla undertryckta grupper. Men Berit Ås menar att de blir använda i speciella kombinationer och situationer gentemot kvinnor på grund av manssamhällets definition av kvinnor som objekt eller ägodel.

 

 

När jag ändå är i farten så skulle jag vilja att alla slog ett slag för att motverka mobbing. Det är så otroligt många människor som fått sitt liv försört pga mobbing. Jag vill bara gråta när jag tänker på hur många fina människor som känner att de inte vill leva för någon annan bestämt att de inte förtjänar ett människovärdigt bemötande. Alla ni som är föräldrar, jag vill poängtera vikten av att tidigt lära era barn att ALLA människor har lika värde!

 

Min dag har varit otroligt känslosam, jag hoppas er varit bra?