Longevity - En blogg om hälsa - Utflyktsmål Svarte Mosse med aktivitetsplan, Biskopsgården

Utflyktsmål Svarte Mosse med aktivitetsplan, Biskopsgården

Svarte Mosse är ett stort naturområde som sträcker sig genom södra Biskopsgården till Länsmansgården. Vi har ännu inte utforskat alla delar av området men ganska stor del ändå. Nu finns det en nybyggd aktivitetsplan i anslutning till mossen som jag tänkte beskriva lite närmare.
 
 
Området
Lite historisk fakta som jag inte tror att många vet om, hämtat från wiki; "Svarte mosse var tidigare ett sankmarksområde. Efter att alltför många människor drunknat där genom åren, bestämdes att sankmarkerna skulle grävas ut för att skapa en sjö. Man planterade även in fisk i samband med detta. Nu är sjön åter igenvuxen, men fisk som gädda och karp finns fortfarande kvar. På Väderlekstorget finns en bronstaty av tre lekande barn som drunknade i Svarte Mossen. Barnen lekte på en hemmagjord flotte och åkte ut på sjön när flotten började läcka, barnen blev rädda och drunknade. Statyn uppfördes 1957."
 
Hur som helst, det finns flera naturstigar och flera små mossar i området. Många använder det som promenadstråk med hundar men det är även många som tar sin löptur i området. Det är inte belyst så på kvällarna blir riktigt mörkt under vinterhalvåret då det är tät skog. Ovan nämnda är den största mossen och den ligger norrut. I slutet på Svarte Mosse finns den nybyggda aktivitetsplanen. 
 
 
Kollektivtrafik
Jag brukar promenera dit hemifrån eller ta spårvagn 5, 6 eller 10 till Friksväderstorget. Därifrån är det en promenad på 15-20 minuter till aktivitetsplan. Man kan troligtvis åka längre och gå från till exempel Länsmanstorget. 
 
 
Parkering
Det finns parkeringar i närområdet men inte i direkt anslutning vad jag har sett. Skall kika lite närmre nästa gång jag åker dit och uppdatera inlägget i så fall. Närmsta adress är Flygvädersgatan. 
 
Aktivitetsplan
Den här aktivitetsytan hade premiär nu i juni månad. Sprillans ny med andra ord. Det finns mängder av redskap för att kunna gymma, boxas (bildäck som säck), löparbana, hinderbana samt en lekplats för barnen. Där finns också en yta med stora högtalare (ej på plats när jag var där) samt "dansgolv". Ett jättefint område som väl är värt ett besök.
 
 
 
Badvänligt
Nej! Man kan inte bada i Svarte Mossen. Det är ett tillhåll för fisk och sjöfågel. 
 
 
Lekplats
Ja, det finns en stor lekplats på södra sidan av Mossen men dessutom en inhägnad lekplats på aktivitetsplan. Man kan träna och ha med barnen och hoppas på att de nöjer sig med studsmattor och hinderbana.
 
Servering
Nej tyvärr, det finns ingen kiosk i området men på väg upp från spårvagnen ligger både mataffär och frukthandlare. Små servicebutiker vill säga. Kika in på Friskväderstorget. 
 
Grilla?
Det finns flera grillplatser i området. Största skulle jag säga ligger på mossens södra del vid lekplatsen. 
 
 
 
#1 - - Veiken:

Jag försökte kommentera i Slottsskogsinägget, men det gick inte alls så det får bli här istället!
Det är så bra med alla redskap som är till för alla och utomhus dessutom. Det finns både redskap och någon form av hinderbana på Kviberg också!

Svar: Jaha, konstigt. kanske var någon tillfällig bugg. Ja Kviberg har jag sett att folk åker till. Har dock inte varit där själv ännu. Får bli en tur dit i sommar.
Longevity - en blogg om hälsa