Longevity - En blogg om hälsa - Ambivalens

Ambivalens

Jag är ganska tvehågsen gällande ett specifikt ämne. Jag skall beskriva lite bakgrund. Jag har som jag tidigare varit inne och nosat på, levt ett väldigt tufft liv. Med tufft menar jag att jag har varit med om en hel del destruktiva händelser. Det har lett till att jag har blivit ganska avtrubbad känslomässigt. Dock har jag märkt att ju längre tiden går bort från dessa händelser desto närmre till mina känslor kommer jag. Det är här ambivalensen kommer till. På ett sätt så försöker jag skjuta ifrån mig känslor som att tycka synd om mig själv, att gnälla och se negativt på saker. Å andra sidan försöker jag övertala mig själv att det är okej att inte vara så jävla pepp och duktig och positiv hela tiden. Här emellan fastnar jag. 
 
Om jag tycker synd om mig själv, av olika anledningar, så får jag dåligt samvete för att jag inte alltid är glad och positiv. Då ser jag mig själv som en svag person. Jag tror att det är reptilhjärnan som bråkar eftersom den har räddat mig ur hemska situationer tidigare i livet. Den har hjälpt mig att blockera den typ av känsla för att överleva, bokstavligt talat. Den delen finns fortfarande kvar till viss del. Nu handlar det mer om att överleva känslomässigt i en förvirrad värld där jag inte riktigt vet hur jag skall känna eller visa känslor för att inte hamna i situationer som jag inte klarar av att hantera. Det är svårt när man haft locket på hela livet. Antingen kommer det för mycket känslor eller så kommer inga alls. Det är där jag är nu. Försöker hitta en balans. 
 
Så medan jag jobbar på att hitta en bra balans så kommer mina känslor kanske visa sig på irationella sätt. Jag vet inte riktigt hur jag skall lösa det på ett sätt som verkar mer balanserat. När jag försöker mota tillbaka känslor så är det som att kroppen skriker och det är helt omöjligt att dölja. Jag går att läsa som en bok. Det gäller alla känslor, ilska, ledsamhet, glädje. Jag har dessutom för mycket empati. Jag känner för mycket för allt och alla. Det kanske är en bra egenskap men det tar väldigt mycket energi. 
 
 
 
Bilderna är från två av alla föreläsningar jag gjorde när jag tog tillbaka mitt liv. Det var nödvändigt för mig för att kunna släppa det som varit. Jag fick väldigt mycket positiv feedback och det var många som tackade mig för att jag delade med mig på ett osentimentalt sätt. Idag har jag inte den typ av behov men det var en bra ventil för att kanalisera känslor på. Det gjorde mig också mer modig och hjälpte mig med min låga självkänsla.