Tio månader med Keto och fasta!

Jag har haft problem med min mage i evigheters evigheter. Nu överdriver jag men jag minns inte någon tidpunkt i livet som jag inte hade problem. Jag blev vegetarian för andra gången i livet 2012. Det fanns flera olika anledningar men så här i efterhand så kan jag säga att det kändes inte bra att äta kött helt enkelt. Åren gick och 2019 beslutade jag mig för att pröva att äta helt veganskt. Då kraschade tyvärr min mage helt och hållet. Jag fick inflammation i tarmarna och kunde inte äta, sova eller göra något i princip för jag hade sådan sjuk värk. När jag lyckades ta mig till klubben för att träna så släppte värken efter ett tag och jag gissar att det hade med endorfiner att göra (skall skriva om träning som smärtlindring vid tillfälle). Hur som helst. I slutet på förra året gick jag tillbaka till en lakto-ovo kost och magen blev bättre men inte helt bra. 
 
Varför berättar jag det här? Jo, under min senaste ensamresa (innan corona) så slutade jag helt äta socker (av en slump), jag hade slutat äta bröd långt innan eftersom det inte fungerade särskilt bra för mig. Nu upptäckte jag med den här nya livsstilen att jag helt plötsligt hade mindre bekymmer med magen. Det fanns fortfarande lite kvar men det blev väldigt mycket bättre utan socker och bröd. Jag sov bättre, jag orkade mer, var nästan aldrig trött och hade väldigt sällan problem med magen. 
 
Eftersom jag alltid varit intresserad av att testa keto (carbs, fat, protein 5/80/15) men inte haft diciplinen att fixa det på egen hand så blev det ny möjlighet med support från någon jag bryr mig väldigt mycket om när 2020 inleddes. Jag hade gjort lite tappra försök med periodisk fasta innan och på den vägen hittade jag info om ketogen kost. Hur som helst. Det nya året inleddes med ketogen kost och dessutom fick jag allt oftare till den periodiska fastan. Det känns som en hel livstid sedan nu. Idag tio månader senare så känns det helt naturligt. Jag fastar mellan 16 och 20 timmar per dygn, oftast runt 18. Var åttonde vecka fastar jag 70 timmar i sträck. (Det kommer bli ett helt eget inlägg om det, fördelar samt svårigheter). Jag äter två ordentliga mål med mycket kalorier (runt 2200-2500) per dag. Jag har lämnat den vegetariska livsstilen och äter återigen kött och fisk. Det var ett beslut som inte var helt lätt att fatta men med facit i hand så har jag inte ångrat det. 
 
Hur funkar det med träning då? Jo, jag orkar så mycket mer. Jag känner mig starkare än någonsin trots att jag snart är 50 år. Äter lite kosttillskott men inget anmärkningtsvärt. Skall skriva mer om det i ett annat inlägg.
 
 
Foto Kewin Bertilsson våren 2020