Keto och fasta

Jag blev inspirerad till att pröva den här kosten (keto) för ett par månader sedan. Jag mådde ganska okej på min veganska kost bortsett från att magen strejkade med jämna mellanrum. För att få i mig allt jag behövde vad gäller veganskt så behövde jag äta väldigt varierat och det var det vissa saker som inte gick väl ut med mig och min mage. Under sommaren åkte jag på inflammation i tarmarna dessutom vilket fick mig att tänka till och tänka om.
 
Jag har varit vegetarian sedan december 2012. Blev vegan januari 2019 och var det hela året. Jag slutade äta bröd och andra glutenprodukter, framförallt vitt mjöl under 2019 också. En sak som inte har fungerat särskilt bra oavsett om jag har försökt få i mig alla näringsämnen som jag behöver är att jag haft ett väldigt sockersug hela tiden. Det ledde till att jag smååt för jämnan. Delicatobollar var min främsta last kan man säga.
 
Startskottet på den nya kostriktningen påbörjades i december egentligen. Jag var på en soloresa till Vietnam och där fanns det (lite förvånande) ganska mycket bra veganska matställen. Dock var de allra flesta små lokala gatumatställen inte särskilt veganska. Där jag bodde var det förbjudet att ta med mat på rummet vilket ledde till att det inte fanns möjlighet att småäta. Det var superbra för min del. Så med bra vegansk kost och inget småätande så gick jag ner en tre-fyra kilo på resan.
 
Så varför nu låta bli att vara vegan? Jag har gått över till laktoovo (ägg och mejeriprodukter) igen sedan mitten på januari ungefär. Jag träffade min kärlek som äter ketokost och jag har länge velat pröva detta men inte kommit mig för på egen hand. Jag började med vegansk keto men det blev så enformigt och svårt att få i mig allt det fett som krävs. Så därav tillbaka till laktoovo. Nu har jag ätit hyfsat strikt keto (cirka 15-20 gram kolhydrater per dag, en massa fett och mycket protein) i ungefär tre månader.
 
Vad jag kan se så har jag gått upp några kilo igen men det mesta är muskelmassa. Fanns lite mer att ta på och bygga med nu. Jag mår väldigt bra med denna kosten. Magen krånglar inte längre, mitt sötsug är borta och jag har slutat småäta. Det leder direkt in på det faktum att jag även anammat interimittent fasta, periodisk fasta. Den vanligaste varianten jag kör är 16:8 men nu sista veckan har jag kört 20:4. Att jag minskat ätfönstret just denna veckan är för att jag skall pröva en 72-timmars fasta från torsdag till söndag. Jag har i veckan försökt vänja mig vid känslan att vara hungrig. Jag har lagt mitt ätfönster mellan 14.30 och 18.30, all övrig tid fasta. Jag har flera vänner som lovordar periodisk fasta, inte för viktnedgång utan för att kroppens celler förnyas så att man känner sig piggare och yngre.
 
Vi får se hur länge jag kör den här kosten, så länge jag mår bra på den så kommer jag fortsätta i varje fall. Så mina tips är att ät vad din kropp mår bra av, fasta ibland, välj ekologiskt (har gjort det över 15 år nu), skippa gluten och socker om du har möjlighet samt träna mycket och ofta. Tänker inte moralpredika om att bli vegan eller vegetarian utan det får var och en fatta beslut om själva.
 
Fyllde precis 48 år men känner mig inte en dag över 30
 
 
Bild Kewin Bertilsson