Jag skall inte ha något jäkla förhållande

Kanske blir ett mer naket inlägg än normalt sett men det känns som något som är relevant, intressant och dåligt diskuterat på internet i nuläget. Vi har sådant fokus på att vara PK och sätta dit varandra så vi glömmer att prata om de där härliga sakerna som faktiskt får oss att må bra.
 
För några år sedan gick jag igenom en skilsmässa, den var stundtals inte så vacker men jag kan inte påstå att den var värre än vad några av mina tidigare erfarenheter av separationer har varit. Hur som helst så gjorde den här att jag beslutade mig för att inte låta mig dras in i något nytt förhållande innan jag hade alla privata pusselbitar på plats. Åren gick och jag kom fram till att jag var färdig med förhållanden generellt sett. Jag använde åren som singel till att bygga upp mig själv fysisk och psykiskt, bygga bra relationer med bra människor och bygga bra relationer med mina barn. Det var en byggperiod helt enkelt. Ju längre tiden gick desto mer säker på att jag hade det så bra jag någonsin skulle kunna ha det blev jag.
 
Så en dag då. När du träffar någon och alla de där bestämda principerna plötsligt blir omkullkastade och du inte riktigt fattade vad det var som hände?
 
Jo, flera olika saker som går att påvisa rent biologiskt faktiskt. Förälskelse på riktigt påverkar frisättningen av dopamin i hjärnan (alltså typ ett av kroppens må bra hormon). Dopaminet ökar! Det är också så att hjärnans stressystem påverkas positivt av förälskelse. Ångest minskar och känslan av att känna oss lugna och trygga ökar. Forskning visar att det finns negativa och positiva områden i hjärnan. De negativa behandlar saker som stress, orolighet och nedstämdhet – och de positiva behandlar saker som lugn, belöning, lust och harmoni. Det har visat sig att de positiva områdena är extra aktiva när vi upplever stark kärlek, och att delarna som behandlar stress och nedstämdhet istället minskar sin aktivitet. Så om man känner sig mindre orolig och har ett starkare sug efter att hitta på roliga saker kan det alltså mycket väl bero på kärlek.
 
Men hallå, hur skall man kunna värja sig mot det där? Inte nog med det så får den tänkande delen av hjärnan, dvs den främre delen av hjärna inte lika mycket blod när du är kär. Inte konstigt att man beter sig som om man vore korkad. Man får svårt att sova på grund av förändringar i noradrenalin och det kan dessutom leda till minskad matlust. En del jämför till och med förälskelse med tvångssyndrom för det finns så mycket likheter. Vad händer, man skriver kilometerlånga meddelanden på messenger, man skickar i snitt 140 hjärtan per dag och man stannar var tjugonde meter för att titta på varandra och pussas. Man skriver saker som man vet när man tittar tillbaka på efter ett tag och undrar hur tusan tänkte jag där? Livet är härligt helt enkelt.
 
Jag kan bara säga att jag var prompt bestämd med att inte ha ett förhållande, har aldrig varit så säker på någonting. Nu sitter jag här med ett fånigt leende och tänker på min förälskelse 85% procent (statistiskt sett) av min vakna tid. Det ni, det tål att tänkas på. Kanske mer kärlek är vad som behövs? Mer fåniga leenden och korkade människor.
 
 
 
#1 - - Emelie Babunovic:

Fantastiskt! Kärlek är magiskt att få och ge! Glad för din skull och önskar er all lycka.

Kram

Svar: Tack Emelie :-) Visst är det härligt. Fint att "se" dig, det var längesedan. Hoppas allt är bra med dig!
madelein

#2 - - Emelie Babunovic:

Fantastiskt! Kärlek är magiskt att få och ge! Glad för din skull och önskar er all lycka.

Kram