Fördelar med fysisk aktivitet

När jag arbetade aktivt med frågor som rörde neuropsykiatriska funktionsnedsättningar så var ofta bilden att jajaja vi hör vad ni säger om fysisk aktivitet men det funkar inte på mig. Jag var en av dem. Förvisso ganska många år sedan nu men ändå. Det fanns ett fåtal förespråkare redan då (runt 2008) som försökte göra sina röster hörda. Dr John Ratey and Eric Hagerman skrev i sin bok Spark att om vi vill förbättra vår hjärnas funktion, minska stress, stanna upp åldrande, höja humöret få bättre minne och skarpare intellekt, ja då skulle vi ut och röra på oss.
 
Vi var inte så många som lyssnade då. Jag tänker att vi kanske inte var riktigt mogna att ta till oss den typ av information just då. Idag däremot när överläkare Anders Hansen pratar om samma sak på ren svenska så fyller han konserthus och får extrainsätta framträdanden. Det ligger i tiden att prata om fysisk aktivitet som bästa medicin för att stimulera hjärnans funktion på ett positivt sätt. 
 
Vad säger egentligen Anders Hansen?
 
"Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla. I Hjärnstark visar Anders Hansen vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa".
 
Alltså i princip samma sak som Dr Ratey skrev om tio år tidigare. Jag tycker det är bra att Hansen blivit populär och att det ligger i tiden nu att anamma det här. Jag själv är ett levande exempel på hur fysisk aktivitet kan förbättra livet på många olika sätt.
 
Här kan man se ett klipp när Anders Hansen pratar om hjärnan och fysisk aktivitet, han förklarar lite närmare vad som händer i hjärnan.