Apropå kvinnan som det svagare könet
Jag menar inte alla kvinnor på alla plan narturligtvis men det finns en del fysiologiska skillnader mellan män och kvinnor som gör att kvinnan tyvärr är i ett underläge redan från start. Jag vill bara poängtera att det på många plan är ett maktmissbruk när män trakasserar bara genom att de är män. Provocerad?
Så här ligger det till!
Flickor växer i allmänhet tidigare än pojkar, de ökar i vikt när de växer och därmed ökar också fettomsättningen (vilket är nödvändigt för att menstruationen skall komma igång).Det i sin tur leder till en prestationssänkning under den här perioden i livet.
Skillnaderna i muskelstyrka är som störst i den övre delen av kroppen. Så mycket som 40-60 procent i armarna medan skillnaden i benen är 25-30 procent. Det finns fler hormonreceptorer i de övre musklerna vilket betyder att den som har testosteron (män) har lättare för att bygga muskler där. Det har inte kunnat ses någon skillnad i hur muskler är uppbyggda hos män respektive kvinnor vilket betyder att det finns andra saker som påverkar skillnaderna också.
Blodvärde! Män har 6% fler röda blodkroppar än kvinnor (blodvärdet bestämmer hur mycket syre som kan bindas).Män har större lungvolym än kvinnor (kvinnor 4 liter, män 6,2 liter). Kvinnor har mindre hjärtan, både i absoluta tal och i förhållande till kroppsvikten vilket gör att blodet pumpas runt långsammare i kroppen.
Det finns fler...
En annan sak är att kvinnor har lägre tyngdpunkt än män (bredare höfter etc), det är till nackdel vid till exempel sporter som höjdhopp men till fördel i sporter som till exempel brasilians jiu-jutsu, judo eller andra kampsporter.
 
Källa: Karin Henriksson Larssén, Professor i idrottsmedicin
 
#1 - Anita

Jag gick på en försvarskurs för 1 år sedan, himla lärorikt :D

#2 - Johanna Utterberg

Intressant läsning!

#3 - Marias Memoarer

Intressant fakta! Jag är så mycket starkare i ben i armar, fast det är väl män också så inget konstigt med det antar jag. Däremot tycker jag det är lättare för mig att bygga snygga muskler i övre rygg och mage än ben och rumpa, men det har nog att göra med att jag har mycket lägre fettprocent på de kroppsdelarna så musklerna syns ju lättare, haha. För att få synligt muskulösa ben och rumpa lär nog krävas mycket arbete från min sida, trots att jag väger lite och inte har väldans mycket fett där heller.. :/

#4 - Marias Memoarer

*jag är mycket starkare i ben ÄN i armar, skulle det stå