Helt plötsligt står psykisk ohälsa i fokus
Jag tror jag vet varför. Det har funnits bloggar om samt personer med psykisk ohälsa länge, det har inte direkt varit något skriande intresse hos allmänheten. Det har mest varit klubben för inbördes beundran eller nära och kära som engagerat och brytt sig om. NU däremot finns det massor av fokus på psykisk ohälsa i media, var och varannan bloggare och känd person har någon variant av psykisk ohälsa. Antingen en psykatrisk diagnos eller utmattningssyndrom eller depression. (Jag tycker att det är Toppen att de går ut och berättar, det är fint och välbehövligt) Först NU när kända personer skriver om sina egna erfarenheter så kommer psykisk ohälsa fram även i sociala medier till en större massa. SUPERBRA!!!
MEN, eftersom svensken generellt gillar att gotta sig i andras misär (jag generaliserar) så funderar jag per automatik om det finns ett genuint intresse och omtanke bakom uppmärksamheten eller om det helt enkelt handlar om nyfikenhet? Bryr sig människor mer om andra eller bryr sig människor lika lite som innan trots att de rimligtvis borde veta mer om psykisk ohälsa? Vad tror ni? Jag upplever att vi lever i ett narcissistiskt samhälle där var och en är sig själv närmast eller den totala motpolen, engagemang i en hjärtefråga så stort att man glömmer av sig själv. Hur som helst så är det bra att det talas öppet om det för på så vis normaliserar vi.
En annan intressant fråga är ju, varför? Har psykisk ohälsa ökat mer i offentlighetsgruppen eller har den ökat mer generellt? Ökat vet vi att den har. Är det tuffare att vara en offentlig person idag med internets snabba framfart eller är det lika tufft för vem som helst?
 
 
#1 - Bella

Det är så bra att det uppmärksammas! Jag själv har en ganska lång historia utav psykisk ohälsa och är öppen på min blogg om min depression, något jag hoppas uppskattas! Jag vill bryta tabun och visa att det är okej att må dåligt.

Svar: Ja, toppen!! Jag skrev mycket om det förr men har inte så stort behov av det längre och tycker att det är intressant hur fler och fler vågar tala om det. Det är ju ett tydligt tecken på att vi är på väg att bryta stigma <3
Madelein Larsson Wollnik

#2 - Jessica Högberg

Så många frågor! Jättebra att det uppmärksammas tycker jag också

#3 - elin

Det är helt okej att må dåligt , hoppas att det blir bättre snart!

#4 - Sofie - Livet på landet med tre små!

Tycker det är bra att det uppmärksammas och att det syns mer. För annars är psykisk ohälsa just en osynlig sjukdom!

Sv: Tack, musikleken är verkligen höjdpunkten på veckan!
Ha en fortsatt fin vecka!

#5 - Sarah

aa älskar katter

Svar: :-)
Madelein Larsson Wollnik

#6 - Days by Johanna

Tycker med det är bra det får synas mer, men tror inte det ökat mer, bara det att fler vågar berätta om det och att kunskapen har ökat kring phsyisk ohälsa.

#7 - Heléna

Jag som arbetar inom psykiatrin har sett en ökad trend att söka stöd hos oss i Kommunen. Här på boendestöd så har antalet brukare med beviljad insats via LSS/SOL-beslut ökat från ca 260 personer till drygt 460 på 5 år. Jag tror inte att det är fler personer som har diagnostiserats med någon form av psykisk ohälsa utan att det är inte längre lika tabu att tala om det och fler söker stöd i vardagen när möjligheten finns. Jag tror att det är en trend i samhället nu att vara mer öppen med sitt mående och många använder bloggandet för att skriva av sig och får i många fall stöd från sina läsare. Just att många vågar skriva om sitt egna mående gör att det för den oinvigde finns en möjlighet att försöka sätta sig in i och förhoppningsvis förstå hur det är att leva med psykisk ohälsa. Jag önskar verkligen att fler i samhället kunde vara mer förstående och lära sig mer om detta så fler människor fick ett bättre bemötande i såväl vården som i övriga samhället. Kram <3

Svar: Jag tror delvis att du har rätt kring psykisk ohälsa men jag tror att det ökat också. Kraven från samhället har ökat och då falerar även de som precis låg på gränsen och kanske klarat sig annars. Det är en jäkla skillnad på krav både från af, soc, fkassan idag jämfört med när jag var ung för 25 år sedan. Tyvärr tror jag samhället bidragit till en ökning och då särskilt unga tjejer, kvinnor som ofta har dubbla arbeten och prestationskrav på det.
Madelein Larsson Wollnik

#8 - Anonym

Utifrån egen erfarenhet kan jag säga att i mitt fall är det nog mest nyfikenhet som gör att folk läser det jag skriver. Har jag ett inlägg där rubriken inte är positiv, optimistisk eller vardaglig, utan istället hintar att inlägget handlar om nåt jobbigt så dubblas mängden läsare för det inlägget.

Svar: Jag har liknande erfarenheter tyvärr eller vad man kan säga.
Madelein Larsson Wollnik